IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приложението за пътния трафик е изтеглено от над 63 хил. потребители досега

За по-малко от месец са регистрирани 1 200 000 посещения в публичната част на системата

13:11 | 26.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Шофьори ползват активно мобилното приложение на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с информация за пътната обстановка - LIMA. От пускането на приложението на 30 септември досега LIMA е изтеглено от над 63 000 потребители на мобилни телефони, съобщи АПИ.

Иновативният софтуерен продукт е достъпен за всички телефони с операционна система Android, IOS, Windows Phone, както и за персонални и преносими компютри на адрес lima.api.bg. 

За по-малко от месец са регистрирани 1 200 000 посещения в публичната част на системата. В приложението могат да се подават и сигнали.

Информационната система има различни функционалности – съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, ремонти и обходни маршрути. В началото на октомври LIMA e обявено за приложение на седмицата от няколко технологични издания, твърди Агенцията.

Стойността на проекта е 901 680 лв. с ДДС. Разработчик на софтуерния продукт е „Декарт“ ООД. Тази дейност е част от по-голям проект, финансиран от ОП „Техническа помощ“ 2007-2013 г., на обща стойност е 5,8 млн. лв.

Днес от АПИ отчетоха, че всички дейности по проекта са на финала.

Целият проект е за внедряване на система за автоматизирано събиране на данни за трафика по пътищата от I и II клас, монтиране на пътни знаци с възможност за дистанционно изменение (Varible Message Signs) и системата  LIMA.

Вече са монтирани предвидените 100 автоматични преброителни пункта и 6 автоматични устройства за следене на метеорологичните условия по пътната мрежа.

Метеостанциите са на места с променливи атмосферни условия като проходите "Шипка", "Предела", "Петрохан", Прохода на Републиката, на пътищата Русе – Бяла и Велинград – Септември. Изпълнител е ДЗЗД „Сдружение Контракс Инфра“. Стойността на договора е 4,1 млн. лв. с ДДС.

По участъци от пътища от I и II клас са монтирани и първите 20 знака с възможност за дистанционно изменение. Те са на участъци с динамични пътни условия, например в планинските проходи. 15 от знаците вече са в експлоатация, а още 5 ще бъдат включени до края на седмицата. Изпълнител е „Системни комуникации“ ЕООД. Стойността на договора е 631 200 лв. с ДДС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още