IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ховърбордът - летящият скейтборд

Ново устройство използва магнитна левитация, за да се движи на сантиметри над земята

14:19 | 05.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Lexus Facebook page</em></p>

Снимка: Lexus Facebook page

Представете си да можете да се придвижвате с нещо, което прилича на скейтборд, но почти магически витае на сантиметри от земята. Или да се качвате върху дъската в движение, докато тя е във въздуха, както и да правите номера и скокове, каквито можете с обикновен скейтборд. Добре дошли в света на ховърборда (левитиращ скейтборд) Lexus!

На професионалния скейтбордист Рос Макгурън му се налага да започне отначало, като начинаещ, за да се научи да се движи с ховърборда, който няма никакво триене отдолу. Така научната фантастика се превръща в реалност в рамките на три дни, които Lexus заснема в няколко малки филмчета, пише Bloomberg.

Ховърбордът на Lexus използва магнитна левитация (maglev), за да постигне безпроблемното си движение във въздуха. Той е задвижван от охладен течен азот, комбиниран с магнитна повърхност, която действа обратно на гравитацията. Самата технология за магнитна левитация не е нова, но това е първият ховърборд, който я използва. Тя се ползва за масови бързи транспортни системи, като влака Shanghai Maglev. В Япония наскоро тестваният влак SCMaglev разви максимална скорост от 375 мили в час.

Въпреки че ховърбодът е готов, не очаквайте да го видите по улиците през следващата година, защото той се нуждае от специална повърхност, над която да се движи. За заснетите тестове един от скейт парковете в Барселона е превърнат във временен ховърборд парк. За целта върху вече съществуващите рампи от дърво и цимент са поставени стотици малки магнити. Проектът отнема общо 18 месеца за изпълнение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още