IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът на Intel със сървърни чипове изостава от амбициите на компанията

Компанията повиши прогнозата за годишните си приходи и печалбата

11:45 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Intel отчете резултати, които се превърнаха в предупреждение, че нейният ключов бизнес, сървърните чипове, не отговаря на очакванията ѝ за представянето си, пише Bloomberg.

Звеното, наречено Data Center Group, генерира приходи в размер на 4,2 млрд. долара за трите месеца, завършили на 1 април, обяви Intel в изявление. Това се оказа под дългосрочния план на компанията за двуцифрен растеж и подсказва за по-голяма слабост в корпоративните покупки на оборудване.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Браян Крзанич Intel се опитва да се насочи отвъд пазара на персонални компютри, който се свива след пика си през 2011 г. Продажбите на сървърни чипове, които помогнаха за справяне с този спад на основния пазар на компанията, не растат толкова бързо, колкото Intel прогнозира. Причина за това е фактът, че търсенето от страна на компаниите почти не се движи нагоре.

Подразделението на Intel, което предлага чипове на компании за персонални компютри, отново се радва на растеж. Приходите му бележат ръст от 6 на сто до 8 млрд. долара. Приходите от продажби на чипове за памет са скочили с цели 55% до 866 млн. долара.

Главният оперативен директор на Intel Боб Суон заяви, че компанията се придържа към дългосрочната си цел за „нисък двуцифрен процент“ на растеж на звеното за центрове за данни. За тази година компанията прогнозира експанзия от „висок едноцифрен процент“. Освен това Intel се радва на силни поръчки от операторите на изчислителни облаци, в това число са подразделенията на Facebook и Amazon за уеб услуги, както и мрежови клиенти, докато редица компании и правителства отлагат покупките в тази област.

"Това продължава да бъде предизвикателство за нас, като се има предвид, че това е най-голямата част от бизнеса“, коментира Суон. Като цяло компанията „се чувства добре със сегашното си състояние“.

Intel напомни, че първото ѝ тримесечие на 2016 г. е включвало една седмица повече спрямо тази година.

За текущия отчетен период приходите на Intel ще достигнат 14,4 млрд. долара, плюс или минус 500 млн. долара, обяви компанията, базирана в Санта Клара, Калифорния. Анализаторите прогнозират 14,3 млрд. долара според средната оценка, събрана от Bloomberg. Освен това Intel повиши прогнозата за годишните си приходи с 500 млн. долара и добави 5% към тази за печалбата на акция за 2017 г.

Печалбата през първото тримесечие на тази година е достигнала 3 млрд. долара, или 61 цента на акция, в сравнение с 2 млрд. долара, или 42 цента на акция, година по-рано. Приходите от продажби са се увеличили с 8% до 14,8 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 57 цента на акция при 14,8 млрд. долара приходи. Като се изключат някои елементи, печалбата е 66 цента на акция. На тази бази анализаторите очакваха 65 цента на акция.

Акциите на Intel понижиха стойността си след обявяването на отчета след края на борсовата сесия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още