IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC губи мястото си във водещия тайвански индекс

Акциите на компанията се обезцениха с над 95% спрямо пика им през април 2011 г.

15:51 | 07.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
HTC губи мястото си във водещия тайвански индекс

От 21 септември някогашната технологична звезда HTC няма да е част от водещия индекс Taiwan 50 Index на тайванската фондова борса TWSE, съобщава ZDNet. Решението за това е на ръководството на борсата, а не на производителя на смартфони.

Причината е сриването на цената на акциите на компанията, която заради високите загуби и мрачните прогнози за своето бъдеще вече не отговаря на критериите, за да бъде сред водещите 50 компонента на тайванската борса. Така HTC ще слезе „в долната дивизия“ Taiwan Mid-Cap 100 Index. Водещият индекс Taiwan 50 Index представлява почти 70 на сто от тайванския борсов пазар, докато на Mid-Cap 100 се падат около 20 на сто. 

HTC ще бъде заменен от Eclat Textile, производител на текстил, чиито акции са поскъпнали с 55 процента през тази година.

Акциите на HTC се обезцениха с над 95% спрямо пика им през април 2011 г. Само през тази година понижението е от 60%. Наскоро HTC дори остана с по-малка пазарна капитализация от парите в брой, с които разполага. За инвеститорите това означава, че марката и активите са без стойност. 

Новината за решението идва няколко дни, след като HTC обяви, че ще съкрати 15% от служителите си. През август стана ясно, че концернът е записал най-ниските си месечни приходи от осем години насам.

В момента HTC преживява поредното си преструктуриране, като се опитва да премести фокуса си върху смартфони от висок клас и умни аксесоари. Концернът ще промени продуктовата си стратегия и ще произвежда по-малко модели на по-големи интервали от време, така че да се фокусира върху печалбата си вместо върху по-големия брой продажби, заяви главният финансов директор Чан Чиалин. HTC очаква да започне намаляването на разходите си през първото тримесечие на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още