IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкан е продал акциите си в Apple

Книжата на компанията се обезценяват с нови 3,2% и са най-слабо представящият се компонент в Dow Jones малко преди края на сесията

22:55 | 28.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Милиардерът Карл Айкан, който първи разкри преди три години, че има дял в Apple Inc., е продал акциите си заради опасения за отношенията на компанията с Китай, заяви инвеститорът активист в четвъртък.

“Ние вече нямаме позиции в Apple", каза Айкан пред CNBC. Той е продал повечето от акциите си още през февруари, добави той. „Излязох, защото съм притеснен за Китай". 

Айкан смята, че има риск за отношенията на Apple с Китай и това е направило вече печелившата му инвестиции в компанията „недобра", каза той. Китай наскоро затвори услугите iTunes Movies и iBooks, показвайки, че компанията вече не е имунизирана срещу волята на регулаторите в Пекин.

„Вие се тревожите малко, а може би и повече за действията на Китай", заяви Айкан. Apple има добри отношения със страната, гарантирайки много работни места там, но също така компанията разчита много на Пекин за своите продажби, поясни инвеститорът. 

Акциите на Apple се обезцениха с 3,6% до 94,29 долара за лот непосредствено след изявлението на Aйкан.  

Книжата са със спад от 3,2% малко преди края на сесията до 94,31 долара за брой, което дава на компанията пазарна капитализация от 532 млрд. долара. Компонентът е най-зле представящият се в Dow Jones. Oт наачалото на годината книжата поевтиняват с малко над 7 на сто.

През четвъртото тримесечие Айкан е продал 7 милиона акции на Apple, оставяйки го с 45,8 милиона акции на стойност 4,8 милиарда долара, показват документите, подадени до SEC през февруари. Той сви дела си точно преди акциите на компанията да започнат да спадат през тази година заради опасения, че пазарът на смартфони се насища и Китай вече няма да е двигател на ръста на продажбите.

„Ние имаме тази огромна печалба (от инвестициите в компанията, б. ред), така че по дефиниция това не е лоша инвестиция. Но ако Китай основно остане стабилен, аз вероятно ще се върна в Apple“, за която той неколкократно повтори, че я счита за голяма компания  с велики мениджъри. „Надявам се един ден да се върна в нея".

След обявяването, че държи дял в Apple през август 2013 г. Айкан принуди главния изпълнителен директор Тим Кук да върне повече от огромната кешова наличност на компанията на инвеститорите. Производителят на iPhone засили своите програми за обратни изкупувания на акции и увеличи дивидентите, подкрепяйки по този начин ралито на цената на акциите от 38 на сто през 2014 г. Тази политика постепенно намаля през 2015 г., когато акциите на Apple се обезцениха с 4,6%.

Във вторник след края на борсовата сесия Apple заяви, че приходите от продажби през първите три месеца до края на март са се свили с 13 на сто до 50,6 млрд. долара, слагайки края на 51 последователни тримесечия на непрекъснат растеж.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Като ходиш до тоалетна, търсиш ли чужди цитати, за да видиш дали да го направиш и как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 7 години
Логика няма защото се манипулират нещата 100млрд. е оборота а печалбата даже не ме интересува защото гледам като цяло на нещата ,че всичко е надценено и ще има срив - '' Ако следващата рецесия има размери едва средното на предходните шест, тогава бихме станали свидетели на снижаване на стойността на индекса S&P 500 до нива от 1 300 пункта'' = http://***.investor.bg/drugi/338/a/karol-recesiia-v-srednosrochen-plan-e-po-veroiatna-ot-prodyljavasht-vyzhod-211865/S&P 500 пада на 750 през 2008г. а сега е над 2000 тоест преди падането 2001 и 2008г. е бил 1500 пункта и мисля ,че е завишен доста и според нобелиста Шилер с 65% - дано да не стане като 1990г. с Nikkei 225но може и да няма както казва Марк Фебер и т.н - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Викаш пазарна капитализация е толкова, колкото прави за година? Интересна логика... по-скоро липсата на такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
пазарна капитализация от 532 млрд. долара а продава стока за 100млрд. - ако това не е балон Съотношението на капит. пазар спрямо БВП в САЩ 143% - http://***.infograf.bg/article/1441689354958Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 7 години
Apple closed down 3.08 percent, off session lows but following a more than 6 percent plunge Wednesday on disappointing earnings. Activist investor Carl Icahn told CNBC's "Power Lunch" Thursday afternoon that "we no longer have a position in Apple" while noting the firm is a "great company."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
simbad12
преди 7 години
Мамка му на тоя серсемин. изплаши се като селски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още