IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Административни процедури бавят придвижването на храните към бедните

Причината е фирма, недопусната до търга търга за доставка

10:45 | 04.01.16 г.
Административни процедури бавят придвижването на храните към бедните

От 6 януари над 255 хиляди лица и домакинства ще започнат да получават част от храните, които се осигуряват по линия на новата оперативна програма за подкрепа на най-нуждаещите се. Пакета храни обаче бедните ще получат на части заради административни процедури, които бавят процеса. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов пред БНР.

В края на 2014 г. Европейската комисия одобри за изпълнение в България оперативната програма в подкрепа на най-нуждаещите се. През 2015 г. на няколко пъти Агенцията за социално подпомагане анонсира различни очаквания за това кога храните, които се полагат на бедните, ще стигнат до тях. Сигурно е, че от 6 януари всички, попаднали в системата за енергийно подпомагане през миналия отоплителен период, ще получат първия транш от 5 хранителни продукта, категоричен е Ивайло Иванов. Българският червен кръст е партньорската организация, която е ангажирана с раздаването на пакетите по места. 

Той поясни, че продуктите, които ще се раздават, са брашно, спагети, компот, леща и конфитюр. Очаква се БЧК да раздаде всички пакети до края на януари. Един пакет съдържа по няколко неща от продуктите.

На бедните се полагат 21 продукта, но останалите 16 ще получат по-късно, което не е по вина на Агенцията, обяснява Иванов.

След проведена тръжна процедура по обществена поръчка на стойност 24 милиона лева, една от 42-те явили се фирми-участнички обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията това, че не е допусната до търга, защото не отговаря на заданието. От Агенцията от своя страна обжалват пред Върховния административен съд становището на КЗК и така законови процедури бавят движението на храните към бедните.

Въпросната фирма не е допусната до търга, защото срокът който фирмата е дала за доставка, е извън поставения по задание, поясни Иванов.

Оптимистичната прогноза е, че до април и останалите продукти по програмата, ще бъдат раздадени.

Стойността на целия хранителен пакет за домакинство е 100 лева. Европейските правила за разходване на средства обаче не позволяват бедните да получат ваучери и сами да набавят продукти, от които имат нужда. Това налага и до края на програмния период Агенцията за социално подпомагане всяка година да обявява обществена поръчка за доставка на храни.

Общият бюджет по оперативната програма за програмния период (до 2020 година) е 241 милиона лева.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още