IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в България се възползват активно от европейските финансови инструменти

По този показател страната е на второ място в ЕС, заяви Георги Янакиев от Представителството на ЕК в България

17:38 | 08.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Банковият сектор в България се възползва активно от възможностите на европейските  финансови инструменти, заяви Георги Янакиев от Представителството на Европейската комисия в България. Той бе един от участниците в дискусия за МСП, организирана от Български икономически форум.

„Ако погледнем очакваните инвестиции, които ще бъдат подкрепени от тези инструменти, в съотношение към БВП, реално България се намира на второ място в ЕС“, заяви Янакиев.

По думите му очакваните инвестиции и то само по Плана Юнкер – отпуснати заеми към малки, средни и по-големи компании в България, се очаква да достигнат 1 млрд. евро. Отделно по Инициативата за МСП трябва да бъдат генерирани допълнителни заеми до 600 млн. евро.

„В България се очаква да се реализират финансирания и инвестиции с размер 21 хил. евро на 1 млн. евро БВП, което е доста сериозно постижение и ни поставя на второ място в ЕС“, заяви експертът. 

Тази активност в страната той обясни с активността на банките, но и с опита, натрупан в страната с инструменти като JEREMIE през изминалия програмен период 2007 – 2013.

Георги Янакиев даде пример с подписано от СИБАНК споразумение по програма COSME, по което вече са усвоени над 75% от ресурса с нови заеми благодарение на гаранцията на Европейския инвестиционен фонд. 

Участници в дискусията – представители на микрофирми, заявиха обаче, че достъпът им до финансов ресурс или европрограмите е нулев.

Никаква полза няма от това, което разказвате в момента. Има ли начин да се улесни достъпът ни до тези програми и този ресурс, попитаха те лекторите на форума. „Вашата дейност няма връзка с нас“, казаха те на държавните чиновници. Малките предприятия бяха недоволни и заради нивата на лихвите, които трябва да плащат за заеми.

Наистина сме в задния двор на България, а създаваме 92% от заетостта, заяви Петър Стоянов, председател на Българската асоциация на микропредприятията.

Франк Янсен, изпълнителен директор финанси на СИБАНК, заяви, че пазарът се е променил съществено, включително и лихвите. Той каза, че в момента банката работи с над 20 финансови инструмента и на практика си е поставила за цел да работи с всички програми.

Днес 40% от нашето портфолио е подкрепено от тези инструменти. Нашата работа е да насочим клиентите към инструмента, който е най-подходящ за тях, зави банкерът.

Георги Янакиев припомни, че МСП създават повечето работни места. Той цитира данни, според които 15% от предприятия в България и ЕС не разполагат с необходимите обезпечения, за да получат финансиране. В ЕС 12% от фирмите смятат, че високите лихви са проблем, а в България - над 25%.

Експертът припомни, че една от целите на Плана Юнкер е до бизнеса по-лесно да достигне ресурс с по-ниски лихви или намалени изисквания за обезпечения.

Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев каза, че освен Агенцията и общините могат да сертифицират проекти (ако са инвестиции до 2 млн. лв.) и почти една трета от всички общини вече са приели необходимите наредби.

Той отчете, че до ноември 2016 г. БАИ е сертифицирала 18 проекта, с които трябва да бъдат разкрити 4 хил. работни места. Сега агенцията за инвестиции работи по 20 инвестиционни проекта в различни сфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още