IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 19% от БВП са били разходите за социална защита през 2014 г.

Разходите за обезщетения остават с най-висок дял от общите разходи за социална защита, сочат данни на НСИ

12:50 | 26.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2014 г. разходите за социална защита са 15,4 млрд. лв., което представлява около 18,9% от брутния вътрешен продукт на страната за същата година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Финансирането на социалната защита в България се осъществява чрез социално-осигурителни вноски или чрез пряко финансиране от бюджета. През 2014 г. приходите от държавния бюджет за финансиране на социалната защита достигат 8,1 млрд. лв., а приходите от осигурителни вноски - 8,2 млрд. лева. Спрямо предходната година се наблюдава увеличение на приходите от осигурителни вноски с 6,9%, а от вноските от държавния бюджет с 6,6%.

Разходите за социални обезщетения остават с най-висок дял от общите разходи (96,9%). За управление на схемите (административни разходи) и за други разходи се отделят съответно 2,1 и 1% от общите разходи.

Най-висок относителен дял в обезщетенията за социална защита заемат разходите за „Навършена възраст/Старост” (44%) с основен компонент разходи за пенсии. Значителен дял заемат и разходите за „Болест/Здравна грижа” (27,7%) и „Семейство/Деца” (10,6%).

Преобладаваща форма на получаване на социални обезщетения е изплащането на парични обезщетения (периодични или еднократна сума). През 2014 г. разходите за парични обезщетения са в размер на 10,2 млрд. лв., или 68,4% от общо изплатените обезщетения за социална защита.

Над 60% от паричните обезщетения се изплащат за „Навършена възраст/Старост”, като основната част от тях не се свързва с изискването за покриване на допълнителни условия при получаването им, тъй като са резултат от участие в социалноосигурителната система. Значителен дял заемат паричните обезщетения, изплащани по направленията „Инвалидност” (9,3%) и „Семейство/Деца” (10,1%).

През 2014 г. разходите за обезщетения в натура са в размер на 4,7 млрд. лв., или с 14,1% повече в сравнение с 2013 година. С най-висок относителен дял са разходите по направление „Болест/Здравна грижа” (79,6%).


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още