IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Ноев: Проблемите в армията се неглижират от години

Последиците от военния конфликт в Сирия за България ще са косвени - засилване на бежанския поток, смята бившият военен министър

10:24 | 02.10.15 г.
Бойко Ноев: Проблемите в армията се неглижират от години

От години не се обръща достатъчно внимание на проблемите в армията, коментира в ефира на bTV бившият военен министър Бойко Ноев (в служебния кабинет на Ренета Инджова).

Той посочи, че първото рязко съкращение на военния бюджет стана още по времето на първия кабинет на Бойко Борисов и оттогава средствата намаляват непрекъснато. Това е причината сред военните да има нагласата, че премиерът Бойко Борисов има негативно отношение към армията, посочи още Бойко Ноев.

Той направи сравнение с обещаното увеличение на парите за армията – с 80 млн. лева, и близката до тази стойност цена на спортните зали и съоръжения, които премиерът открива в последните месеци.

„Това създава убеждение у хората, че има отношение, че на този проблем не се гледа сериозно, особено сега, когато около България и нашия регион се случват много събития, свързани със сигурността“, посочи бившият военен министър.

Според него от военен конфликт в Сирия страната ни е застрашена основно от последиците – бежанския поток, а страната ни едва ли ще бъде въвлечена във война, макар и да сме на първата линия.

Негативен ефект обаче от военния конфликт ще бъде дестабилизацията на Турция, която от години се ислямизира, категоричен беше Ноев. „Турция вече не е онази светска държава, когато България влизаше в НАТО и с която България имаше единомислие по много въпроси“, допълни още той.

В Сирия Русия защитава своите интереси, но няма достоверна информация „кой кого удря в страната“, коментира бившият военен министър относно въздушните удари, които извършиха САЩ, Турция, а сега и Русия в Сирия. По тази причина и страната ни е заинтересована конфликтът да бъде решен възможно най-скоро, макар и това да е много трудно осъществимо.

Ноев посочи още, че от Министерството на отбраната непрекъснато се „излъчва някаква недостоверност – някакви скандали и детски игри“ и препоръча на коалиционните партньори да изчистят тези проблеми.

Ако се стигне до чужди военни сили, макар и от партньорски държави, да охраняват българското въздушно пространство, това ще означава краят на българските военновъздушни сили, категоричен беше експертът. Неговият коментар беше направен по повод публикувания за обсъждане преди дни проект за промени в законодателството в сектора.

„Разбира се, че НАТО ще подкрепи България в случай на нужда“, каза той, но допълни, че страната ни трябва да може по „най-елементарен начин“ да защитава своите интереси в сферата на сигурността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още