IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болници, сдружения и общини получават 5 млн. евро за здравеопазване

Здравното министерство сключи 24 договора по програма "Инициативи за обществено здраве"

16:40 | 30.09.15 г.
Болници, сдружения и общини получават 5 млн. евро за здравеопазване

Министерство на здравеопазването сключи 24 договора по проектни предложения на болници, сдружения и общини на стойност 5 млн. евро по програма "Инициативи за обществено здраве".

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски връчи на представители на лечебните заведения, институциите и организациите подписаните от ведомството 24 договора. Сред бенефициентите са Александровска болница, УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив, МБАЛ Бургас, общините Благоевград и Бургас, Център за защита правата в здравеопазването и други.

По проектите ще се ремонтират или оборудват болнични зали, ще се осигурят нови услуги за психичното здраве, ще се подобри качеството на грижите за деца с различни заболявания, предава БНР.

С около 10 млн. евро ще се дооборудват неонатологичните отделения в страната, поясни заместник-здравният министър д-р Адам Персенски.

Всички областни болници и тези в София, в които има неонатологично отделение, ще бъдат оборудвани с кувьози, ехографи за майчино здравеопазване, респиратори.

Програма „Инициативи за обществено здраве” e на стойност 15,7 млн. евро. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Има и национално съфинансиране в размер на 2,3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още