IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Грозданов оглави Фискалния съвет

Георги Ганев и Димитър Иванов не бяха одобрени за членове на новата структура за контрол на публичните финанси

13:14 | 25.11.15 г. 3
Борис Грозданов оглави Фискалния съвет

Борис Грозданов оглави новата структура за контрол на публичните финанси - Фискалния съвет.

Той беше предложен от ГЕРБ и получи одобрението на депутатите от мнозинството.

Грозданов беше депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание и се прочу с предложението си през 2012 г. пенсиите да се облагат с данък, което в крайна сметка оттегли.

По закон Фискалният съвет се състои от петима - председател и четирима членове.

Депутатите от Реформаторския блок предлагаха двама души за Фискалния съвет - икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии и бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

При гласуването в пленарна зала обаче кандидатурата на Ганев не беше подкрепена и така остана единствено Дацов, който пък остана само член, след като загуби битката за председателското място от Грозданов.

В новата структура място намери и ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов. Той е номинацията на Патриотичния фронт.

Кандидатътът за член на БДЦ Дора Андреева, която беше зам.-министър на финансите между 1997 и 2001 г., също получи подкрепата на депутатите, както и предложеният от ДПС дългогодишен депутат на движението Юнал Тасим, който беше и зам.-министър на икономиката в кабинета "Орешарски".

БСП предлагаше за член  на съвета живеещия във Великобритания икономист Димитър Иванов, който беше икономически съветник на президента Георги Първанов между 2002 и 2007 г., но кандидатурата му не беше одобрена от парламента.

Мандатът на членовете на Фискалния съвет е 6 години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
При запазване на сегашна ситуация на подведено правителство да работи в обстановка на сгрешена парична система и 100 фискални съвета да се изберат не е възможно спасение от стопанска разруха.Ако не се допускаше тази държавна грешка Република България нямаше да има сегашни дългове.За спасение от актуални стопански проблеми е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Trustcrusher
преди 8 години
Забележете, че единствените двама кандидати икономисти не са били одобрени. Ми така де, няма да развалят рахатлъка на останалите я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още