IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: „Цанков камък” е в прокуратурата, защото съоръжение за 1 млрд. лв. не работи

Всички останали спекулации по темата са съзнателно разпространявани фалшиви новини, заяви премиерът

17:03 | 16.08.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Причината да дадем „Цанков камък” на прокуратурата е, че съоръжение за 1 млрд. лева не работи. И за това трябва да има виновен. Това обяснява министър-председателят Бойко Борисов пред министрите на днешното правителствено заседание.

Премиерът подробно разказва как се е стигнало до подаването на сигнала за „Цанков камък” в прокуратурата, разкрива публикуваната стенограма.

Борисов казва, че „даването на „Цанков камък“ на прокуратурата сега е, защото не работи“.

„Това е все едно да си направил завод за битови отпадъци и той да не работи. Естествено, че ще търсят виновника за загубите. Затова сме дали сега „Цанков камък“ на прокурор“, казва премиерът. 

И допълва, че всички останали спекулации по темата са съзнателно разпространявани фалшиви новини.

„Питаме има ли виновен. Кой е правил този проект? Как тази чаша се е спукала?", продължава Борисов.

„Съоръжението... не работи, то е изпразнено, счупило се е, ремонтира се и сега, в най-големите жеги, когато климатиците работят на пълни обороти, ние не можем да ползваме енергия от него. С една дума, ние атакуваме качеството и питаме кой ще понесе отговорност. И, естествено, за това се обръщаме към мандатоносителите през тези периоди – ДПС и БСП“, казва Борисов пред министрите.

Премиерът разказва как се е стигнало до подаването на сигнала в прокуратурата:

„В събота или в неделя видях във вестника празния язовир и тогава се обадих на Теменужка Петкова (министъра на енергетиката - бел. ред.) и казах: „В края на краищата, за 1 милиард съоръжение не работи, губим пари, сезирайте прокуратурата“.

Припомняме, че ГЕРБ поиска прокуратурата да се произнесе дали има нарушения и корупция при изграждането на язовира и ВЕЦ-а на хидровъзел "Цанков камък". Представителите на управляващата партия настояват главният обвинител да констатира и дали съоръжението е нужно на енергетиката.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратурата за хидровъзел  "Цанков камък" и обяви, че завежда дела срещу всички, обвързали името ѝ с проекта.

Нинова посочва, че „в последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът "Цанков камък" е стартирал, докато съм била зам.-министър и че съм обвързана с него”.

В позицията си лидерът на БСП е категорична, че и двете твърдения са лъжа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Най накрая ще кажат ли точно за какво са дали хидроенеркиината каскада " Цанков камък " на прокуратурата Първо някаква депутатка която вероятно хабер си няма от хидроенергетика каза че стената е спукана и е опасно за населението След това енергииния министър каза че няма спукана стена и се прави планов ремонт на съоръжението След това Б Б отново заговори за спукана стена и че съоръжението не работи Как да работи като обикновенно през лятото когато няма вода се правят ремонти Ще излезе ли някои специалист и да каже истината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още