IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Газопреносната мрежа ще е държавна, докато ГЕРБ е на власт

В модернизацията на компресорни станции всяка година се инвестират между 150 и 200 млн. лева, посочи премиерът

17:14 | 09.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бойко Борисов (вляво) и Томислав Дончев пускат в експлоатация газовата връзка Силистра - Добрич. <em>Снимка</em>: <i>Министерски съвет</i></p>

Бойко Борисов (вляво) и Томислав Дончев пускат в експлоатация газовата връзка Силистра - Добрич. Снимка: Министерски съвет

Газопреносната мрежа и компресорните станции ще останат 100% държавна собственост, докато ГЕРБ е на власт, обеща премиерът Бойко Борисов при въвеждането в експлоатация на новата газова връзка Силистра – Добрич.

„Всяка година инвестираме между 150 и 200 млн. лева в нашите компресорни станции“, каза още той, цитиран от правителствената пресслужба. В страната ни в момента има шест компресорни станции. Капацитетът на мрежата е почти 19 млрд. куб. метра природен газ годишно. 

В своето изказване по време на официалната церемония премиерът отбеляза, че до края на годината ще бъдат пуснати в експлоатация две компресорни станции в близост до турската граница, които ще бъдат реверсивни.

Новата газова връзка, която свързва Силистра и Добрич, е с дължина 80 километра и е на стойност 12 млн. евро. По проекта в с. Калипетрово (община Силистра) е изградена и газорегулираща станция.

Строителството на връзката започна още през 2013 година, но беше замразено заради липса на средства от правителството на Пламен Орешарски.

В своето изказване премиерът критикува решенията на предходни правителства за проекти в областта на енергетиката.

Сред тях са изграждането на ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 от американски инвеститори при преференциални условия, вместо от българската държава, както и проекта за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, одобрен от правителството на Орешарски, но без ангажимент от страна на Westinghouse за намиране на финансиране по него.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Посланик Рийс е пристигнала на "Позитано" 20 сутринта и е останала при Миков повече от час. От соццентралата отказаха да разкрият темите на разговор, но според запознати една от тях със сигурност е била спирането на проекта "Южен поток". Предполага се, че е била обсъдена и актуалната политическа обстановка, съставянето на новото правителство и бъдещото поведение на БСП като опозиция.В сряда посланик Рийс е била на среща и с лидера на ДПС. От централата на партията обаче също не пожелаха да разкрият подробности за разговора им.Няколко пъти в годината американският посланик прави регулярни срещи с партийните лидери по актуални политически въпроси. Никой от централите на БСП и ДПС не пожела да разкрие дали последните два разговора са част от този кръг, или са поискани извънредно заради ситуацията около "Южен поток" и скандалите в парламента по темата. Народното събрание не успя да излезе с единна позиция. "http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4461982
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Да се обзаложим , че ако не в този мандат при това правителство, то при някое от следващите , газопреносната мрежа ще бъде дадена на американски "инвеститор" !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още