IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Китай подписаха протокол за износ на български млечни продукти

Предстои Пекин да одобри сертификата, който ще придружава продуктите при износа им

14:44 | 17.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Н. Бочева</em></p>

Снимка: Н. Бочева

България и Китай подписаха протокол за износ на български млечни продукти. С протокола за ветеринарните и здравни изисквания се създават условия за износ на български млечни продукти, съобщи Министерството на земеделието и храните.

Документът беше подписан от агроминистъра Десислава Танева и Джан Чин Жун, зам.-министър на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската народна република. Зам.-министър Джан и водената от нея делегация са на работно посещение в България. Предстои Китай да одобри сертификата, който ще придружава продуктите при износа им. 

Двете страни обсъдиха търговските взаимоотношения в хранителния сектор.

В резултат на работата на Центъра за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (формата 16 плюс 1) предстои държавите от ЦИЕ да открият национални щандове в икономически свободни зони за търговия в Китай, стана ясно на срещата.

Десислава Танева постави въпроса за започнатите процедури за одобрение за износ на определени видове храни и фуражи в Китай.

„Към момента страната ни има 28 процедури, като 3 от тях са финализирани“, посочи тя. Министърът на земеделието изрази надежда за приключване на процедурите за износ на тютюн и комбинирани фуражи, както и тези касаещи животните, в най-кратък срок.

Заместник-министър Джан Чин Жун заяви, че България има съществена роля за задълбочаване на сътрудничеството между Китай и страните от ЦИЕ.

Припомняме, че България вече има споразумения с Китай за износ на вино, люцерна, царевица, риба и рибни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още