IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предлага на китайския бизнес достъп до пазара на ЕС

Надяваме се Китай да ускори процедурата за разрешение на внос на български храни, коментира премиерът Борисов в Пекин

10:15 | 26.11.15 г. 1
<p>
	Българският премиер Бойко Борисов разговаря с китайския си колега Ли Къцян. Снимка: <em>Правителствена пресслужба</em></p>

Българският премиер Бойко Борисов разговаря с китайския си колега Ли Къцян. Снимка: Правителствена пресслужба

Китай е първостепенен партньор на България и има големи възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, коментира българският премиер Бойко Борисов по време на среща с китайския си колега Ли Къцян в Пекин.

Страната ни гледа позитивно на китайските фирми с интерес към пазарите в ЕС, които могат да установят свои представителства, логистични бази, както и производствени мощности и центрове у нас, стана ясно още след срещата на двамата премиери.

„Нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен“, обясни Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Страната ни се надява Китай да ускори и процедурите за внос на български земеделски и хранителни продукти, а също така и да бъдат намерени взаимноизгодни модели за успешно изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти, смята още той.

Китай е първата държава извън ЕС, която допринася за реализацията на Плана "Юнкер" - инвестиционния план за съживяване на европейската икономика, отбеляза Бойко Борисов по време на бизнес форум в Шанхай. Той очаква събитието да даде импулс на нови бизнес партньорства, които да бъдат от интерес и за двете страни.

По време на визитата си в Китай премиерът Борисов изрази подкрепа за лансираната от президента Си Дзинпин инициатива за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път”. Според него е добре да се търси синергията между тази инициатива, формата „16+1“ (Китай и 16-те държави от Централна и Източна Европа) и новата платформа за свързаност ЕС-Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още