IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще изпрати 11,5 млн. лв. за бежанците в Турция

Парите отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование, заяви Бойко Борисов

18:15 | 16.03.16 г. 7
България ще изпрати 11,5 млн. лв. за бежанците в Турция

България ще изпрати 11,5 млн. лв. помощ на Турция в полза на бежанците. Това реши да кабинетът на днешното си заседание. Последната дума обаче има парламентът.

Според решението помощта ще бъде изпратена на траншове в следващите три години. Парите се предоставят по силата на механизъм, създаден с решение на Европейската комисия.

Средствата са предвидени за спешна хуманитарна помощ – главно за храна, здравни услуги, образование. Те ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, обясни пред колегите си днес финансовият министър Владислав Горанов, става ясно от публикуваната стенограма на кабинета. 

Общият размер на помощта по механизма е 3 милиарда евро, от които 1 милиард евро идват от бюджета на Европейския съюз, а останалите 2 милиарда евро ще бъдат осигурени от вноските на държавите-членки.

"Вноската, която България трябва да направи, възлиза на 5 876 946 евро или близо 11,5 милиона лева и е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на Европейския съюз", обяснява още Горанов.

Финансовият министър представя пред колегите си и графика на траншовете - четвърто тримесечие на 2016 г. – 3,4 млн. лв., трето и четвърто тримесечие на 2017 г. - общо 5,055 млн. лв., третото и четвъртото тримесечие на 2018 г. - 2,5 млн. лв., четвърто тримесечие на 2019 г. – приблизително половин милион лева.

След обясненията на Горанов премиерът Бойко Борисов взема думата, за да направи някои разяснения, става ясно от стенограмата.

"Парите не отиват в турската държава, отиват в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование", казва той. По думите му в лагерите са се родили над 60 хиляди деца.

"Те трябва да имат детска градина, училище, инфраструктура, трябва за тях да се погрижи някой. И всъщност спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за тази хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там", уточнява Борисов.

Той призова никой да не спекулира, че България дава тези пари на Турция. "Те отиват за тези три основни неща – хранене, здраве, образование", категоричен е премиерът.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
The Big One
преди 8 години
на бъстун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
The Big One
преди 8 години
Вие ако сте риби ще ви хванат на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 8 години
пари има много за вси4ко и всеки но целта е да измрем хуманно както се казва по европейски...за тук пари няма но за талибаните у турция има..междувеременно нали ердоган изнуди меркел за 2 транша х 3 млрд евра явно и те не стигат за найлонови навеси т атребва и тикво4а да дава пари от изтърбушениия народ робски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Big Stan
преди 8 години
Спокойно пичове, ще ги спестим от парите за зъболекар на пенсионерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Аве Инвестора , напишете някъде САЩа с колко милиона ше помогне бе...мамицата им и гад.ове !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още