IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи безвизов режим за украинците при пътуванията им в ЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко е на официално посещение у нас

17:46 | 30.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

България ще подкрепи предоставянето на безвизов режим за украинските граждани при пътуванията им в Европейския съюз (ЕС), защото Украйна е изпълнила предварително поставените й условия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко, който е на официално посещение у нас, информира пресцентърът на МС.

Борисов изрази подкрепа за политическото асоцииране и икономическата интеграция на Украйна с ЕС и заяви готовността за експертна помощ в този процес.

Премиерът подчерта необходимостта от пълно изпълнение на Минските договорености, за да се нормализира обстановката в Украйна и да се възстановят обичайните търговско-икономически отношения както между София и Киев, така и между държавите от ЕС и Русия. 

„Наложените взаимни санкции между ЕС и Русия и ситуацията в Украйна влияят неблагоприятно на бизнес контактите между България и Украйна и това е довело до значителен спад в стокообмена през последните години“, посочи Борисов.

Той се обяви за възстановяването на работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо сътрудничество, която не е провеждала сесия от 2010 г., би спомогнало за разрешаване на съществуващите проблеми.

Държавният глава Росен Плевнелиев заяви на съвместна пресконференция с Петро Порошенко, че България и всички страни членки на НАТО от Черноморския регион търсят гаранции за сигурността си единствено в рамките на Северноатлантическия пакт. Всяка инициатива, която ще подкрепим, може да се осъществи единствено в рамките на НАТО и търсим именно такива решения, подчерта Плевнелиев.

Според българския президент не само кризата в Украйна е източник на заплахи в Черноморския регион, а такива са и замразените конфликти в Приднестровието и в Южен Кавказ.

„Трябва да си даваме сметка за извънредната нестабилност в региона и е необходимо да взимаме отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност“, подчерта държавният глава. Президентът поясни, че може да се говори единствено за подобряване на координацията и за съвместни учения между партньорите от Алианса в Черноморския регион.

Балансът в Черноморския регион е нарушен и от всички нас зависи да търсим гаранции за сигурността си, подчерта държавният глава.

Украйна е заинтересована от сътрудничество със страни като България и Румъния в сферата на сигурността, заяви президентът Петро Порошенко.

Запитани как референдумът за членството на Великобритания в ЕС ще се отрази на процеса на европейска интеграция на Украйна, президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко споделиха позицията, че преговорите между ЕС и Обединеното кралство следва да се проведат по един коректен и добронамерен начин.

Според президента Петро Порошенко британският референдум ще направи ЕС по-мобилизиран и по-силен. „Вярвам, че ЕС ще намери достоен отговор на безотговорните тези на популистите. Искаме силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна с Украйна. Важно е евроскептичните настроения да бъдат преодолени, защото Европа може да бъде силна, само когато е обединена“, заяви украинският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"България никога няма да признае анексирането на Крим от Русия." - Плевнелиев.===Пак ни е изложил! Разбира се че ще признае всичко България. Тя и в момента ги признава за руски и той го знае но не му пука защото мандата му свършва! Ще си тръгне по доволен и по богат от преди и това му стига. А може и някой пост извън България да е заслужил вече. Да се оправят тези след него. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
0pk
преди 7 години
Най-важното е, че подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия. Сега ако стане чернобил 2, познай кой ще ходи да помага.А, и космоса сме щели да покорявамe заедно :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Беше по-добре тоз масонски хитрец да си мълчи и да не прави услуга на украинците дорде има някакви надежди за нов руски газопровод до нашата граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Тази година БВП/човек в Украйна ще падне до около 1800$. Разлика над 20 пъти със Западна Европа. Каква търговия очаква Бойко с тази разпаднала се държава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
aldy
преди 7 години
Защо ТОЯ и ОНЯ подкрепят фашистката хунта, дошла с незаконен военен преврат? Предишният президент Янукович не е свален в съответствие с тяхната действаща конституция и като така, е НАПЪЛНО ЛЕГИТИМЕН. А тоя самозванец какъв го раздава, та тия се трепят да му целуват ръцете? Сбъркана работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още