IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български туроператори очакват сериозен отлив на туристи от Турция

Турция ще загуби около 10 млн. туристи, в това число и български, прогнозира експерт

12:12 | 19.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Спадът в приходите на българските туроператори, организиращи почивки за Турция, ще е повече от 50%. Това каза Георги Рачев от Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) по БНТ в контекста на събитията в южната ни съседка от последните дни.

Той коментира, че летният сезон в Турция ще завърши катастрофално като цяло и много от българите ще се откажат от пътуванията си до там. Рачев посъветва туристите винаги да четат старателно договорите, за да знаят при какви условия могат да бъдат обезщетени.

В договора винаги има определен срок, в който без никакви задължения към оператора туристът може да откаже своето пътуване, като зависи дали не е на промоционална цена с определени условия, посочи той. 

Според Рачев туристическите агенции винаги са подготвени за предлагане на алтернатива. Възможно е на туристите да бъдат предложени други дестинации като Мароко, Гърция, Италия, Испания, Португалия. Егепит е загубен като дестинация, посочи той. И допълни, че не вярва чужди туристи, отказали се от Турция, да се пренасочат към България.

Няма как опитът за преврат в Турция да не се отрази на туризма и то на фона на тежкия туристически сезон там с оглед на предходните атентати, каза експертът. Той припомни, че Турция вече е загубила огромна част от руския пазар, както и от германския. Наред с това щатският департамент е препоръчал на американците да преосмислят пътуванията си до Турция, каза той. Турция ще загуби около 10 милиона туристи по първи прогнози, в това число и български туристи, заяви Рачев.

Експертът прогнозира и сериозен спад в бъдещите записвания за Турция.

Към момента в БАТА няма информация за бедстващи българи в турските курорти, дори за проблеми с придвижването и прибирането у нас.

Експертът е скептично настроен не само относно политическата ситуация в Турция, но и за икономиката на страната. В тази връзка той посочи, че тепърва ще се акумулират последиците за туризма.

Турция беше номер едно като туристическа дестинация не само за българите, но с оглед на събитията стана преориентиране към почивки в Гърция и Европа, отчете експертът. Има преразпределение не само на европейския пазар, но и на световния. Ще се търсят дестинации, които са относително сигурни. Въпреки това Турция ще си остане предпочитана за българите, защото съотношението цена-услуги е много добро. Все пак ще има сериозен отлив, каза Рачев.

Той коментира и ситуацията с туризма в Ница след атентата там. За Георги Рачев отказът на круизни кораби към тази емблематична туристическа дестинация е сигнал за голям проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още