IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на ранно напусналите училище в България продължава да се увеличава

Младите жени у нас, отпаднали преждевременно от образователната система, превишават дела на мъжете, докато в ЕС е обратното, отчита Евростат

22:39 | 10.08.16 г. 6
Делът на ранно напусналите училище в България продължава да се увеличава

България остава сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-висок дял на преждевременно напусналите образователната система и през 2015 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Страната ни е и сред малкото държави от ЕС, в които делът на ранно отпадналите от образование се увеличава в периода 2010 – 2005 г., сочи още статистиката.

През миналата година делът на ранно отпадналите от училище достига около 14 на сто, като за периода нараства с 0,8 пр. пункта, отчита Евростат. Най-силен ръст е отчетен в Словакия и Люксембург – с по 2,2 пр. пункта.

Ръст на напусналите преждевременно училище за периода се отчита още в Унгария, Естония и Чехия.

Средното ниво на ранно отпадналите от образователната система в ЕС е 11% за 2015 г. Най-нисък е този дял в Хърватия – малко под 3%, а най-висок в Испания – над 20%.

Най-голям спад на ранно отпадналите от образователната система за периода 2010-2015 г. е отчетен в Португалия, Испания, Гърция и Кипър – по повече от 5% за всяка от държавите, отчита Евростат.

Сравнително стабилна остава ситуацията в Швеция, Естония, Словения, Полша и Румъния.

Като част от стратегията Европа 2020 почти всички държави членки на ЕС са приели национални цели за този показател. През 2015 г. делът на преждевременно напускащите училище вече е под националната цел в 12 държави членки на съюза. Словения е постигнала целта си, но останалите 14 държави още дори не са се доближили до целта си. Сред тях е и България, като нашата цел е за 11% дял на преждевременно напусналите училище.

Като цяло в ЕС делът на преждевременно напусналите образователната система млади мъже е по-висок в сравнение с жените. България обаче е единствената държава, в която се наблюдава обратната тенденция, посочват от Евростат. Подобна тенденция се наблюдава в две от държавите кандидатки за членство - Македония и Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Проблема е че няма реално желание образованието да бъде приоритет на българското общество - както от самите родители на децата (говоря за масата), така и на политическо ниво (също на масата политици, не им отърва).Не само количествено, но и качествено реформите, които се правят не водят до положителни резултати, а водят до демотивация:- ако искаш да вземеш матурата - трябва да ходиш на частни уроци, -ако искаш да учиш език - трябва да ходиш на школа- ако искаш да кандидатстваш в Университет, трябва да се запишеш на техните курсове, за да те насочат към въпросите, които ще са в конспекта и как да им се отговаря.- учите са демотивирани от ниска заплата и няма стратегия дори за тяхното реално насърчаване, някой родител едно благодаря да им каже дори!Ето от тази година се въвеждат обществени съвети към училищата и детските градини. Ще ми е интересно да видя, колко съвестни родители ще прояват активност и ще се включат с цел да помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
KostadinovK
преди 7 години
Ще отпадат и още как - само погледнете колко са ромите....А и образованието ни е един ужас- толкова много материал се учи, че то не може да смогнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ В ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ, ЩОТО НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ, ЗАЩОТО ЗАД ВСЕКИ ПРОЦЕС СИ ИМА ПОД ПРОЦЕСИ!!!??? А ВАШАТА ИДЕОЛОГИЯ ЧЕРВЕНА И ЧОВЕКО НЕНАВИСТНИЧЕСКА Е ГЕНОЦИД!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
е как да научат азбуката, като са роми.. те са ти равни по конституция.. я питай ЛУКАНОВ, нещо сте много зле червените продажници!!!??ТИ ТАКА ЛИ СИ БИЕШ ДЕТЕТО ПРИ ДВОЙКА!!???? ЕДНО ВРЕМЕ НАЛИ ПРАВЕХА ХОРАТА АРТИСТИ, ХУДОЖНИЦИ И ПРОФЕСОРИ САМО ПО ЗАСЛУГИ!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още