IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно са се увеличили приходите на НЕК от такса "задължение към обществото"

От 20 млн. лева средно преди новия ценови период сега те са 54 млн. лева, каза директорът на компанията Петър Илиев

16:05 | 15.09.15 г. 3
Двойно са се увеличили приходите на НЕК от такса "задължение към обществото"

Два пъти и половина са се увеличили приходите на Националната електрическа компания (НЕК) от такса "задължение към обществото". Това каза директорът на компанията Петър Илиев, цитиран от БНР.

Добавката "задължение към обществото" за индустрията се повиши с влизането в сила на новите цени на тока от 1 август. Добавката „задължение към обществото” стана еднаква за битовите и стопанските потребители - 38 лева, което е двойно повишение за бизнеса. 

Петър Илиев посочи, че в резултат на увеличението на добавката приходите на енергийната компания от 20 милиона лева средно преди новия ценови период сега са 54 милиона лева.

Сумата обаче е недостатъчна на фона на големите задължения на НЕК към производителите на ток. На отделните предприятия НЕК дължи общо около 1,4 милиарда лева, като само към АЕЦ "Козлодуй" - над 130 милиона лева, заяви директорът на НЕК.

В началото на септември Българският енергиен холдинг (БЕХ) отвори процедури за набиране на необходимите средства, с които да финансира изплащането на задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към т.нар. американски централи в Маришкия басейн.

Припомняме, че повишаването на добавката "задължение към обществото" за бизнеса предизвика протести на работодателите още през лятото, които ще продължат в края на септември.

Бизнесът настоява за връщането на цената на тока от 1 ноември на нивото отпреди 1 август. От там вече алармираха, че увеличаването на цената на тока за бизнеса ще изтрие продукция от реалния сектор на стойност 10 млрд. евро годишно и ще свие инвестициите с 212 млн. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stasi666
преди 8 години
Не е задължение към обществото,а Задължение към ромите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още