IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството е събрало над 9,4 млн. лева през периода април-юни

Контролните органи на министерството са извършили 13 008 проверки

20:46 | 18.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Контролните органи на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) - Регионалните инспекции на околната среда и водите (РИОСВ), Басейновите дирекции (БД) и дирекциите на Националните паркове (ДНП), са направили 13 008 проверки в периода април - юни 2016 г., съобщиха от министерството.

За нарушения на ЗООС и специалните закони по опазването на околната среда са наложени глоби и санкции за 1 527 505 лв. Най-големи санкции са наложени от РИОСВ - Бургас, с повече от 600 000 лв. е санкционирала "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, и от РИОСВ - Варна, санкционирала "Девен" АД, гр. Девня със 100 273 лв.

От четирите Басейнови дирекции са издадени 26 акта за установяване на публично държавно вземане на обща стойност 3 070 282 лв., а от РИОСВ са предприети действия по принудително събиране чрез НАП на 3 861 680 лв. - дължими суми от глоби и санкции по 144 наказателни постановления.

Контролните органи на МОСВ са събрали 9 469 807 лв.

Резултатите от проверките показват, че са почистени 505 участъка от леглата на реки, в това число и на притоци и дерета, замърсени с отпадъци. Съставени са 23 акта на кметове на общини и кметства. Наложените към момента глоби са в размер на 36 000 лв.

Осигурена е проводимостта на 500 м. след язовирните стени на яз. "Дермен дере", яз. "Памуклията", яз. "Помпена станция", яз. "Драганци" и яз. "Съдиево 2". Речните участъци след язовирните стени са почистени и е осигурена нормалната проводимост на водните обекти след съоръженията.

Осъществен е засилен контрол по спазването на режимите в защитените територии и зони. Резултатите от провеждащия се мониторинг показват, че броят на някои видове диви животни се увеличава. Това са диви коза и свиня, благороден елен, сърни и др., и изобилието на консервационно значими растителни видове, вкл. заемане на нови площи от същите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Явно контролните органи на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) работят доста добре! Въпреки тези задоволителни резултати, очаквам съвсем скоро министър Ивелина Василева да излезе с поредната обществена поръчка, която да бъде спечелена от нейните "зелени" приятели, начело с измамника Тома Белев - Делфина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Не мога да разбера хвалбите на контролните органи за наложените глоби. Никога не съм можел, за мен това показва, че или не са си вършили работата до сега, за да има толкова актове, или това е поредната кампания. И в двата случая това говори лошо за тях!Иначе жестоко звучи: "Осигурена е проводимостта на 500 м. след язовирните стени на ...", а след това?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още