IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът иска от кметовете да мият улиците като мярка срещу запрашаване

Контролът за чистотата на въздуха се осъществява от общинските органи, пише в писмо до кметовете

12:31 | 14.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Писмо до 28-те кметове на общини с нарушено качество на  атмосферния въздух изпрати министърът на околната среда и водите Нено Димов, съобщи екоминистерството.

С писмото министърът призовава за стриктно изпълнение на предвидените в общинските програми мерки за намаляване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ) и поддържането на ниско ниво там, където е постигнато съответствие. 

Според министъра трябва да бъдат предприети мерки, приложими през летния сезон – редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублоковите пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, контрол на строителните дейности.

В писмото се напомня, че контролът за чистотата на въздуха се осъществява от общинските органи, съгласувано със съответната регионална екоинспекция.

Припомня се, че според решение по дело С-488/15, постановено на 5 април от съда на ЕС в Люксембург, България не е спазила нормите за фини прахови частици във всички агломерации и зони на страната.

Независимо че предварителните данни от пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух за 2016 г. показват положителни тенденции за намаляване както на броя превишения, така и на стойностите на средногодишната концентрация, съответствие с нормите по показател ФПЧ е постигнато само в отделни общини.

Решението на съда може да доведе до налагането на финансови санкции на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още