IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Марков: При гражданска война в Турция бежанците може да минат и нашата граница

От изборите в Турция зависи и съдбата на околните държави, коментира историкът

10:01 | 14.10.15 г. 9
<p>
	Демонстранти в Истанбул в сблъсък с полицията по време на протест срещу атентата в Анкара, при който загинаха 97 души. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстранти в Истанбул в сблъсък с полицията по време на протест срещу атентата в Анкара, при който загинаха 97 души. Снимка: Ройтерс

Ако настане гражданска война в Турция, 2 милиона бежанци може да хукнат към Европа, включително да прегазят и нашата граница. Това казва в интервю за в. „Труд“ историкът акад. Георги Марков.

По повод предстоящите избори в Турция на 1 ноември и атентата в събота той коментира: „Положението в Турция е опасно, тъй като Ердоган надцени своите възможности, отваряйки фронт срещу “Ислямска държава”, но и срещу кюрдите. И този, и предишният атентат са насочени срещу кюрдите. Официалната версия на премиера Давутоглу е, че това е дело на „Ислямската държава“, но аз имам съмнение, че изпълнителите са ИД, и други фактори се намесват. Ердоган иска да изкара прокюрдската партия, че е свързана с терористите, тъй като няма как направо да я забрани. Зад тези атентати виждам сянката на турските тайни служби. Ердоган иска цялата власт, но това едва ли ще се случи на 1 ноември“.

Георги Марков допълва, че Турция не е държава, за която изборите са само от вътрешнополитическо значение. „От тях зависи и съдбата на околните държави. Те ще се отразят на отношенията ни с турското правителство и със съюзниците от НАТО. Също и на отношенията ни с Русия, които, виждам, отново се обтягат. Отново военният министър говори за хибридна война, а премиерът се хвали пред американците, че сме спрели и трите руски проекта“, допълва историкът. Според него управниците ни се държат неадекватно в тази ситуация.

По повод бежанската вълна към Европа той потвърждава, че засега България се е разминала с голяма криза, тъй като германският канцлер Ангела Меркел „отвори вратите на Германия“.

„Силно съм разочарован от Меркел, за която казвах, че между държавниците има само едно мъжко момиче. За мен тя беше образец за политик, но предаде Европа. Аз смятам, че корпоративият капитал няма да спечели от прииждащата млада евтина работна ръка, защото не е квалифицирана. “Даймлер Бенц” обявява 5000 свободни работни места. Но това не са хора, които ще могат да застанат до роботите в Щутгарт. При гражданска война в Турция, не дай си Боже, и разширяването на военните действия в Сирия, тези 2 млн. души са в ръцете на Ердоган, който ще каже: „Давайте пари, давайте безвизов режим, иначе ще ви ги пусна.“ Т. е. в ръцете му е и Европейският съюз“, коментира той.

„Европа от векове е християнска цивилизация и трябва да бъде съхранена. Прииждащите друговерци не могат да се интегрират. За разлика от италианци, испанци, сърби и хървати, които се интегрират, гастарбайтерите в Германия живеят в гета и не желаят да се приобщят, искат джамии, бурки и т.н. Дразнят се, че имало свинско месо в ресторантите. Ама те нямат това право. Не може да влизат в къщата ни и да ни налагат как да живеем“, допълва той.

Той настоява, че ислямската цивилизация е твърде различна не само като вяра, но и като начин на живот. И отправя критики към управляващите: „Нашите управляващи начело с президента непрекъснато ни сочат руската военна заплаха. Плевнелиев си е научил урока в САЩ и повтаря едно и също. Същото е и с външния, и с военния министър. На първо място е заплахата от радикалния ислям и „Ислямска държава”. Не разбирам защо у нас се създава военна психоза“.

Историкът смята, че великите сили трябва да намерят баланс на отношенията в Сирия и да оставят Асад за известно време на власт. Решението на тази ситуация според него е в равноправна коалиция между Русия и коалицията на НАТО. „САЩ решиха да изнасят либерална демокрация и си въобразиха, че ще я наложат по целия свят. Въобразиха си, че ще има Арабска пролет. Е, видя се, че не може да има либерална демокрация в ислямския свят“, допълва акад. Марков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
право да ти кажа, аз не виждам хумор :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
белот
преди 8 години
Браво ! Имаш чувство за хумор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Ogibogi
преди 8 години
При една гражданска война в Турция, която е малко вероятна и даже почти никаква, България ще направи мобилизация и поне 100 000 човека с оръжие ще брани границата, тогава отпадат всякакви измислени права на бежанците и тем подобни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Нещата стават още по безотговорни когато политиците не знаят как да говорят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Mного добър анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Браво на Георги Марков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Браво на Георги Марков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
orchis
преди 8 години
Този човек не знае какво говори. При гражданска война в Турция, тези 2 млн серийски бежанци ще се окажат капка в морето, в сравнение с 20 млн кюрди, които ще хукнат да се спасяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
misanthrope
преди 8 години
На историци не трябва да им се дава думата. Божо и този акад. са достатъчна извадка. Когато си историк, е лесно като не намериш кабели, да заключиш че е имало безжични комуникации преди 1500 год, НО като почнеш с подобни недомислени изводи да се изказваш за настоящето, нещата стават леко безотговорни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още