IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внесе проекта за мажоритарния вот

Кандидатите за депутати ще могат да се издигат от само една партия в само един избирателен район, предвиждат текстовете

11:58 | 10.05.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента проект за промени в Изборния кодекс, продиктувани от проведения в края на 2016 година референдум.

"След като суверенът е изразил волята си и за да се отговори на исканията на гражданското общество, предлагаме пропорционалната изборна система да се промени чрез въвеждането на мажоритарно гласуване за народни представители (в два тура)", пише в мотивите на вносителите.

Всеки кандидат за депутат ще може да бъде издигнат само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един избирателен район. Самото райониране на страната за определяне на новите избирателни райони ще бъде направено от "политически независими органи", пише още в проекта.

В парламента пред журналисти от ГЕРБ обясниха, че са предложили разделянето на страната на 240 едномандатни избирателни района, предаде Dnes.bg. "Във всеки един от тях ще се провежда мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство", коментира депутатът Данаил Кирилов.

За българите в чужбина се предвижда активна регистрация, с която ще се направи първата стъпка към разработването на избирателен списък на сънародниците ни зад граница. Гласът им ще се отнесе към тяхното последно постоянно местоживеене.

С промяната кандидатите за народни представители ще бъдат по-тясно свързани с регионалните и социалните нужди и проблеми на своите избиратели, смятат още в ГЕРБ. "При тази система на преден план излиза личността на кандидата", допълват депутатите от управляващата партия в мотивите към текста на законопроекта.

Според тях мажоритарните системи дават възможност за по-лесно търсене на отговорност, когато провежданата от депутатите политика е в противоречие с интереса на избирателите.

Депутатите от ГЕРБ подкрепят и предложението субсидията на партиите да бъде 1 лев, както беше и поставен въпросът в референдума на Слави Трифонов, обясни от своя страна председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Според него законопроектът няма да доведе до сътресения в управляващата коалиция, въпреки че Обединените патриоти не подкрепят идеята за промяна в изборните правила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 6 години
ако това стане РБ ще продължи пътя си надолумажоритрния вот ще промени коренно "демокрацията" в РБ, това ще е огромна крачка на зад, сащ е обявена за недемократична стана заради мажоритарната система и бг ще стане такава. С тази система ще изчезнат дпс, реформатори, абв, сдс, националисти и пр. ще изгубите цялата си палитра от избор и на избори няма да имате избор, защото щарите ще са гласували преди вас!?!Ако се спре държавното финанситане идват мрачното, сделките в тъмните стаи, чорбаждиите ще дават пари в заманя ще ви управляват/както е в сащ в момента/ще се превърнете в тотална сомалия в европа... вразумете се 120 депутати се купуват по трудно от 60. Франция имаше 6-7 кандидат президенти, холандия има 7 партии в парламента, и вс страни в ЕЮ, вие, малка суполива, наричана "крипи" 7 милионна чезнещи на границата с азия ще копирате най-долните елементи на сащ!?!борисоф е вербуван от от фашистите с трилиони в сащ и ви го начуква бавно, но методично, защото сте ***!САМОУБИВАТЕ СЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
boyanpa
преди 6 години
Единственият проблем тук е районирането. Ще трябва да има методика да се прави за всеки следващи избори. Прирастът на населението е динамична величина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Няма да станат по-свестни, но поне трябваше да ги намалим наполовина. Колкото по-малко - толкова по-малко вредни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
antonio1234
преди 6 години
Няма да го приемат,както и за субсидиите....нищо няма да се промени без патаклама ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
Няма да доведе, ако не мине. Абе, преценил е Боко, кое как. И план А, и план Б го устройват, той няма да изгуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още