IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харчим над 71 млн. лева за пътувания около националния празник

Близките дестинации – Сърбия и Гърция, са сред най-предпочитаните от българите

09:53 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очаква се за 3-ти март на път да тръгнат 220 хил. българи. От тях 180 хил. ще пътуват в страната, а 40 хил. – в чужбина. Само от София ще излязат над 100 хил. автомобила, съобщи Нова телевизия.

Хотелите в историческите градове, къщите за гости и СПА курортите вече са препълнени.

Средно в българските курорти за почивка през празничните дни ще бъдат похарчени по 295 лева, а в чужбина – 465 лева. За почивка и пътуване около националния празник се очаква да бъдат похарчени общо около 71 млн. лева.

Най-евтините оферти за екскурзия зад граница излизат между 125 и 165 лева на човек основно до близките дестинации – Сърбия, Гърция и Македония.

Хотелиери и туроператори очакват засилен интерес към българските курорти за 3 март и почивните дни. Честванията за националния празник стимулират краткосрочните пътувания във вътрешността на страната, допълват от Министерството на туризма.

Сред най-търсените дестинации са маршрутите за културно-опознавателния туризъм, свързани с Освобождението и културното наследство на страната. Туристическият бизнес отчита повече заявки за посещения в обекти от районите на Шипка, Копривщица, Панагюрище, Батак, Велико Търново, Пловдив, Трявна и др. Голяма част от пристигащите българи се включват в честванията за националния празник.

Краткосрочните пътувания стават все по-търсени от българите, каквато е и тенденцията в цяла Европа. Според статистически анализи расте броят на туристите, които предпочитат повече, но по-кратки пътешествия.

Тези пътувания са и реална възможност за българския туризъм да преодолее сезонността и страната да се превърне в разпознаваема целогодишна дестинация за масови и специализирани продукти и услуги, посочват от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още