IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христос Кацанис: Еврозоната не реши икономическите проблеми на някои страни

Българският банков сектор е в много добро състояние, заяви финансовият консултант

15:48 | 07.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Христос Кацанис: Еврозоната не реши икономическите проблеми на някои страни

Още преди 15 години, когато Гърция влизаше в еврозоната, ситуацията не беше подходяща за нея. По това време никой не виждаше реалистично нещата, всички ликуваха, но трябваше да влезем, това беше ангажимент. Много сериозни хора, включително професори от Кеймбридж и Харвард, предупреждаваха, че блокът не е това, което трябва да бъде, за да реши проблемите на икономиките.

Това коментира финансовият консултант д-р Христос Кацанис в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Експерти твърдяха, че ще се стигне до момент, когато някои държави ще имат безработица от 25%. И това се случва в страни като Испания, Гърция, Италия и Португалия“, каза експертът. 

Д-р Кацанис смята, че гръцкият премиер Алексис Ципрас днес е много по-различен, отколокото преди две години и половина. „Някои ще кажат, че е по-голям реалист, други – че не си е спазил обещанията, зависи от гледната точка", коментира той. 

Кацанис е категоричен, че, за да останеш в ерозоната, трябва да се съобразиш с по-силните партньори и основно с Германия.

„Какво ще стане после, не зависи само от Гърция, но и от Италия, Франция. Brexit също може да окаже голямо влияние върху съдбата на ЕС“, убеден е финансистът.

На въпроса трудно ли се прави лява политика при налагане на условия отвън Христос Кацанис отговори, че
Гърция и България са в „особен квартал и всеки втори ден в Гърция трябва да слушаме г-н Ердоган и неговите приятели“.

Според него гръцкото общество страда и драматичното в тази ситуация е, че най-добрите млади хора напускат и инвестират в други икономики.

„БВП на Гърция падна с 25%, безработицата стигна 25%, а при младите хора е 45%, и, ако се подобрява, това е защото напускат и отиват в чужбина“, коментира д-р Кацанис.

Като причина за това той представи като аргумент малкото средства, които дава Гърция за научни постижения.

„Те са колкото в България – 0,6% от БВП, докато в други страни са 2-3% от БВП“, даде пример той.

Д-р Кацанис разкри, че очакванията са в дългосрочен план дългът на Гърция да падне, но трудно ще се постигне излишък 3,5% от БВП с тези мерки и ще трябват допълнителни. 

Според него българският банков сектор е в много добро състояние и ако икономиката се представя успешно, няма да има проблеми.

Новото поле на конкуренция бившият банкер вижда в малките и средни предприятия, които са носители на нови идеи и иновации.

В тази връзка Кацанис съветва банките да създават специализирани фондове, които да подкрепят бизнес инкубатори и да покажат доверие в младите хора.

Кацанис е на мнение, че днес банките са много по-малко, отколкото преди десет години и се очакват още сливания заради процеси извън България.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Банкерската мафия ще натика България в блатото , независимо от желанието на народа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още