IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспекцията по труда регистрира почти 70 хил. еднодневни трудови договори

Най-много еднодневни трудови договори са предоставени на земеделските стопани от Пловдив, Търговище и Стара Загора

21:42 | 25.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Инспекцията по труда регистрира почти 70 хил. еднодневни трудови договори

През двата месеца, през които реално действа регламентираната в Кодекса на труда възможност земеделските производители да наемат работници само за един ден, в Инспекцията по труда са регистрирани 67 539 образци на новия вид договори.

Големият брой е постигнат, въпреки че разпоредбата влезе в сила когато немалка част от активния земеделски сезон беше приключила, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Най-много еднодневни трудови договори са предоставени на земеделските стопани от Пловдив - 7 654, Търговище - 6 812, и Стара Загора - 6 078. По отношение на обработваните култури най-голям брой еднодневни трудови договори са предоставени на земеделски производители, обработващи лозови масиви - 19 555, и малинови насаждения - 11 697.

От 21 юли до 23 септември инспекторите по труда са проверили 799 земеделски производители с 8 675 наети работници. Най-много проверки на земеделски производители във връзка с еднодневните трудови договори са извършили инспекторите от Пазарджик - 64, следвани от тези в Сливен - 61, и Варна - 60 проверки.

Проверяват се както работодатели, заверили образци на еднодневни договори, за да се установи дали те на практика се използват, така и такива, които не са се възползвали от новата възможност или броят на регистрираните образци е недостатъчен предвид големината на обработваемите площи, посочват от ГИТ.

Все още се установяват случаи, макар и не чести, на полагане на труд без какъвто и да е договор, но основно при земеделски стопани, които не са се възползвали от облекченото наемане на работници.

Установените случаи на работа без договор са 37. Санкцията е от 1 500 лв. до 15 000 лв. Работодателите оправдават наемането на хора без договори с нежеланието на самите наети да подпишат еднодневни контракти, тъй като не вярват, че няма да загубят право на социално подпомагане и обезщетения за безработица, поясняват от трудовата инспекция.

По време на извънредната кампания в селското стопанство са установени общо 2 480 нарушения. За отстраняването им са предприети принудителни административни мерки и са съставени 57 акта за административно нарушение, става ясно още от съобщението на ГИТ.

Припомняме, че с промени в Кодекса на труда земеделските стопани в сектора "Растениевъдство" могат да сключват еднодневни договори за наемане на служители. 

Наемането на такъв вид договор е максимално облекчено. Той не се регистрира в НАП, не се подава и уведомление да прекратяването му. На работодателите не им се налага да оформят трудови книжки и други документи, свързани с възникването и прекратяването на трудовото правоотношение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още