IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвалидните пенсии да се увеличат със затягането на правилата, предлага синдикат

Дефицитът в общественото осигуряване трябва да бъде покрит с по-добра събираемост на данъците и изсветляване на сивата икономика, смятат от КТ „Подкрепа”

11:34 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages</em></p>

Снимка: freeimages

Инвалидните пенсии трябва да бъдат увеличени и в същото време да се повишат критериите за получаването им. Това каза Валери Апостолов от КТ "Подкрепа" пред БНР. По думите му в момента има много хора, които „минават между капките” за сдобиване с инвалидна пенсия.

Освен това според него така ще се разграничат „всички онези, които имат истинска инвалидна пенсия”. Той напомни, че в последните няколко години броят на инвалидните пенсии е скочил няколко пъти.

Обезщетението за безработица също трябва да бъде увеличено, смята Апостолов. Според него дефицитът в общественото осигуряване трябва да бъде покрит с по-добра събираемост на данъците и изсветляване на сивата икономика. 

Що се отнася до казуса с минималните осигурителни прагове, експертът каза, че административното налагане не е в интерес нито на бизнеса, нито на работещите. Но по думите му праговете са сигурен път към намаляване на сивата икономика.

Той напомни, че при въвеждането на минималните прагове "на светло" са излезли около 450 млн. лева. Експертът препоръча след 15 октомври, когато изтича крайният срок за договаряне, да се премине към тристранни дискусии за бъдещето на минималните осигурителни доходи, защото към момента работодателите отказват и това.

По негово мнение средствата от Фонда за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система, известен като Сребърния фонд, също трябва да се инвестират и то в сигурни финансови инструменти.

„Могат да бъдат финансови инструменти, които се предлагат на регулирани пазари. Трябва да има няколко портфейла, защото консервативното инвестиране също има няколко портфейла”, отбеляза Апостолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още