IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: Необходимо е ново международно разследване за КТБ

Заданието на AlixPartners е грешно, смята независимият депутат

10:50 | 24.02.16 г. 4
Кадиев: Необходимо е ново международно разследване за КТБ

Необходимо е ново международно разследване за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), защото докладът на AlixPartners не проследява паричните потоци докрай и не стига до истинските виновници за източването на банката. Това каза пред БНР независимият депутат Георги Кадиев, който коментира първите си впечатления от прочита на доклада на AlixPartners за КТБ в секретната секция на Народното събрание.

Министърът на финансите Владислав Горанов вчера изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners доклад за проследяване на активите на Корпоративна търговска банка. Докладът остава секретен, като достъп до него ще имат само народните представители.

Георги Кадиев коментира, че е имал много кратко време, за да прочете в детайли доклада, но това, което е видял, не дава отговор на въпроса кои политици са замесени в източването на Корпоративна търговска банка.

„Вътре са описани всички кредити, които са раздавани от КТБ, както и препоръки как да бъдат възстановени част от сумите“, разкри той. 

За него истинската ценна част на този доклад са препоръките, които се дават, въпреки че са остарели. Всичко останало е статистика. „Но бих казал, че голяма част от тях можехме и ние да си ги напишем“, каза депутатът.

Той смята, че заданието, което е дадено на AlixPartners, е грешно.

Според него е важно да се види какъв е договорът и каква задача е дадена. Депутатът смята, че умишлено е възложена задача да не преследват парите докрай и да не могат да се разкрият истинските виновници.

Смисълът на този доклад е загубен, каза Георги Кадиев и допълни, че Министерството на финансите трябва да понесе отговорност за това и призова министерството да разсекрети договора с AlixPartners.

По думите на Кадиев не се дава отговор за ролята на нито един политик и нито едно друго лице - от държавна институция, съдия, прокурор, ДАНС. Докладът не показва кои са офшорните фирми, които стоят зад кредитополучателите и не показва собствениците на тези офшорни фирми, обясни Кадиев.

„Докладът отдавна е прочетен от определени хора, със сигурност в МФ, отдавна е видяно, че в него няма нищо застрашаващо една или друга политическа сила. Тогава защо да не го разсекретим“, коментира Кадиев.

Той коментира, че AlixPartners в други държави са стигали дотам, където една държавна институция не може да стигне и затова държавата ги е наела. „Това беше смисълът, те да разкрият до последната подробност кои са истинските получатели на парите“, заяви Георги Кадиев.

В доклада са имената само на фирмите, които не са си върнали кредитите, каза още той. И уточни, че не очаква държавни фирми да присъстват в този доклад.

Това, което прави впечатление на Кадиев от доклада, е, че истинският растеж на КТБ започва при първото правителство на Бойко Борисов и че редица институции са знаели за състоянието на банката.

Към 23 септември, когато AlixPartners е предала доклада си, е можело да се съберат около 20% от парите на КТБ. До момента, обаче, е изгубено много време и вероятно възстановените вземания ще бъдат в пъти по-малко, не повече от 3%, прогнозира Кадиев.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: не проследява паричните потоци докрай и не стига до истинските виновници за източването на банкатаСтига с тези виновници. Дайте да видим какви са схемите за измама, с които е била източена банката под зоркия поглед на БНБ.Да ни извадят от доклада само заглавията на схемите за измама и ползваната терминология от одитора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
E, как няма да е грешно заданието, като възлагащите го и тези, които трябва да бъдат преследвани, са едни и същи!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
railhan
преди 8 години
"Това, което прави впечатление на Кадиев от доклада, е, че истинският растеж на КТБ започва при първото правителство на Бойко Борисов и че редица институции са знаели за състоянието на банката."Нова Българска Медийна Група - финансирана от КТБ беше създадена по времето на тройната коалиция, начело с БСП и ДПС.Надали скоро ще има наказани сред истинските виновници за КТБ. Трърде много хора са в кюпа и политическата ни класа няма да одреже клона на който седят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Но бих казал, че голяма част от тях можехме и ние да си ги напишем, каза депутатът.Какво значи можеХме - и сега могат да го направят, ако го могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още