IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кампанията за директни плащания започна с бюджет от почти 2 млрд. лв.

Експерт посъветва фермерите да подават заявления за субсидии от следващата седмица

13:08 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кампанията за директните плащания, по време на която земеделците подават заявления за субсидии за обработваемите земи, започва от днес официално с бюджет почти 2 млрд. лв. По-добре е обаче фермерите да подават заявленията от началото на следващата седмица. 

Това каза пред БНР Георги Праматаров, шеф на дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието и храните. Първите няколко дни са за настройка на администрацията, обясни той.

Георги Праматаров припомни, че заявленията се подават до 15 май,  а след това закъснението се санкционира. Към момента няма индикации кампанията да бъде удължавана с разрешението на ЕК, както се е случвало в предишни години, каза експертът.

За директните плащания има предвиден национален таван за България от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, който за 2017 г. е в размер малко над 1,5 млрд. лв. Бюджетът става над 2 млрд. лв., ако към тази сума се добавят и сумите по три схеми за преходна национална помощ и част от мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

От 2016 г. се прилага т. нар. "жълт картон" за грешки, когато нередностите в заявлението обхващат между 3 и 10% от заявените за подпомагане площи. В този случай санкцията е наполовина. Когато този "жълт картон" бъде въведен за даденото стопанство, на следващата година заявлението трябва да е изцяло без грешки, в противен случай се налага и останалата част от санкцията, разясни Праматаров. 

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат "Предизвикателствата пред земеделците през 2017 г." на 14 март 2017 г. от 13 ч. в бизнес център Capital Fort (бул. "Цариградско шосе" 90).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още