IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ настоява за ръст на заплатите в бюджетната сфера за 2017 г.

Ако не бъдат постигнати договорености за възнагражденията, синдикатът е в готовност за протести

16:15 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ ще настоява за ръст на заплатите в бюджетната сфера за 2017 г. Това каза днес във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който представи позицията на синдиката за необходимостта от увеличение на възнагражденията в бюджетната сфера догодина.

По думите му разговорите по темата с Министерството на финансите вече текат, предава БТА.

Заплатите на работещите в социалните домове в страната трябва да бъдат повишени поне с 25 на сто, а възнагражденията в различните държавни агенции - с около 10 на сто, посочи Димитров. КНСБ настоява повишението в системата на културата да е с 20 процента. 

Трябват сериозни корекции на заплатите в здравеопазването, допълни лидерът на синдиката. По думите му от държавния бюджет трябва да бъдат отпуснати около 28 млн. лева, с които да бъдат повишени възнагражденията на работещите в системата на спешната помощ с 20 на сто. Увеличението на заплатите на заетите в различните заведения на държавна издръжка - диспансери, психиатрии и т.н., трябва да е поне с 10 на сто, допълни той.

Според Димитров бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. трябва да се повиши с 240-250 млн. лева, като тези пари отидат за повишение на заплатите на медицинските сестри, санитарите и начинаещите лекари в болничните заведения.

Ако не бъдат постигнати договорености за повишаване на възнагражденията в бюджетната сфера след президентските избори, синдикатът е в готовност за протести, допълни Димитров. По думите му това ще стане преди приемането на Бюджет 2017.

Лидерът на КНСБ каза още, че в реалния сектор заплатите също могат да бъдат повишени между 8 и 12 на сто.

Димитров смята, че до 2-3 седмици синдикатът ще поднови преговорите с работодателите за смяната на минималните осигурителни доходи с минимални равнища на заплащането според категорията на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още