IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концепцията за реформи в МВР е на финалната права

Има яснота за административна реформа в седем направления, каза Румяна Бъчварова

13:22 | 07.01.16 г.
Концепцията за реформи в МВР е на финалната права

Концепцията за реформи в МВР е на финалната права. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на откриването на сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците, предаде агенция „Фокус”.

По думите на Бъчварова вече има много ясна концепция за административна реформа в МВР и скоро ще бъдат представени седемте направления за промени. "На финала сме на концепцията за реформи в МВР. В момента се правят последни съгласувания с други институции”, каза министърът на вътрешните работи. Извършват се юридически консултации, които окончателно трябва да определят реда, по който ще става преназначаването на служителите във ведомството. 

Всички промени в Закона на МВР ще бъдат внесени наведнъж за гласуване в парламента, за да може да се работи по-бързо, уточни тя. И допълни, че основният приоритет на МВР през 2016 г. е повишаване на качеството и ефективността на работата, заяви още тя.

Планираните реформи в МВР бяха отложени в края на миналата година, след като правителството оттегли предложението си за законопроекта за допълнение и изменение на Закона за МВР в последните дни на декември. Така лансираната идея за създаване на едно държавно предприятие по смисъла на търговския закон бе оттеглена.

Идеята беше административните услуги, които извършва Министерството на вътрешните работи, да бъдат отделени в отделна структура, която ще се управлява сама и издържа от таксите, които плащат гражданите.

Услугите, които извършва вътрешното министерство, са основно за издаване на документи за самоличност, регистрация на автомобили и някои лицензи. В момента приходите от таксите по тези дейности отиват директно в републиканския бюджет.

"Има страшно много бюрокращина, която не е необходима в МВР", заяви тогава Бъчварова.

 

 

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още