IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд отмени санкцията при негласуване на избори

Мотивите на съда ще станат известни следващата седмица

15:30 | 23.02.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Конституционният съд (КС) единодушно отмени санкцията за неупражняване на избирателното право, съобщава се на сайта на съда.

Решението е прието с 11 гласа.

С него се отменя целият текст на чл. 242а от Изборния кодекс, който е в сила от 25 май 2016 г., който предвижда, че негласувалите без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори.

Съдът прие, че разпоредбата на  чл. 242а от Избирателния кодекс противоречи на Конституцията.

Какви са мотивите на съда ще стане известно в началото на следващата седмица.

Припомняме, че с промени в Изборния кодекс беше въведено изискване за задължително гласуване и съответната санкция за нарушението на разпоредбата.  

Конституционният съд беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. Тя изтъкна, че избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване.

Освен това Манолова посочи, че Конституцията допуска със закон да се уредят само организацията и редът за произвеждане на изборите, но не и условията за упражняване на избирателното право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Няма съд, който би могъл да защити такава депутатска глупост, като отнемане на правото да гласуваш. Това беше история с предизвестен край. Язък за енергията, дето я хабим по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Ураа нема ми стъпи крака повече на гласуване не че съм пускал действителни бюлетини но сега и тва нема да правяяя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още