IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Кръстев: Правят се компромиси с поддръжката на самолети от Авиоотряд 28

Правителственият Falcon е изцяло изплатен и не може да бъде върнат на производителя, а само да бъде ремонтиран, смята бившият транспортен министър

11:47 | 01.09.15 г.
<p>
	Falcon 5X. Снимка: <em>Dassault</em></p>

Falcon 5X. Снимка: Dassault

Правят се компромиси с работата на Авиоотряд 28, което е недопустимо, призна в ефира на „Нова телевизия” бившият транспортен министър в служебното правителство на Марин Райков – Кристиан Кръстев. Според него е нужно „да се затегне работата по поддръжката на самолетите”.

Той обаче беше категоричен, че не е задължителна смяна на самолет при възникване на някакъв проблем по него.

Коментарите на Кръстев са свързани с поредната неизправност на правителствения Falcon. За трети път не се прибраха колесниците, въпреки че самолетът беше на ремонт преди няколко месеца точно заради същия проблем.

При два от случаите на борда на самолета беше и премиерът Бойко Борисов, както и министри от кабинета.

Проверките на самолета, които започнаха вчера, са установили, че повреден заключващ механизъм е причината за поредния проблем със самолета, съобщиха по-рано днес от транспортното министерство. Предстои нов ремонт на машината и след тестове, той отново ще бъде върнат в експлоатация.

Бившият транспортен министър коментира още, че правителственият самолет не може да бъде върнат на производителя, защото е напълно изплатен, а не е на операционен лизинг.

В същото време обаче компанията, която е извършила предишния ремонт през пролетта, когато неизправността се прояви за първи път, трябва да е дала гаранция за работата и правителството може да я потърси.

Falcon-ът e купен от държавното дружество РВД и след изплащането му – прехвърлен за експлоатация на Авиоотряд 28, обясни още Кръстев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още