IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК пак подгони търговските вериги за картел

Антимонополният регулатор е направил внезапна проверка в офисите на “Кауфланд” и “Билла”

18:11 | 19.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
КЗК пак подгони търговските вериги за картел

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) осъществява внезапна проверка на място в офисите на веригите “Кауфланд” и “Билла” - две от най-големите търговски вериги в страната, съобщават от антимонополния регулатор.

“Действията на КЗК са част от производство за картел. При проверката КЗК има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация”, посочват от Комисията в съобщение.

В проверката са включени и други търговски вериги, които антимонополното ведомство не обявява.

Това е поредното разследване на КЗК за картел в големите търговски вериги. Преди няколко години институцията провери шест вериги - "Метро кеш енд Кери", "Билла", "Кауфланд", "Пикадили", "Хит" и "Максима България", която е собственик на "Т-маркет", след сигнал от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заради картел срещу доставчици.

През 2011 г. същите вериги бяха обвинени в картел, а две години по-късно Комисията пак ги заплаши с нова проверка заради неспазване на поетите ангажименти след предишното разследване. Така се стигна и до промени в Закона за защита на конкуренцията, в който се въведе понятието “значителна пазарна сила” и се регулирага взаимоотношенията между веригите и доставчиците с типови договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
"...КЗК пак подгони търговските вериги за картел..."Ня#КОЙ мой пак си прави *** шегички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още