IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Имаме потенциал за развитие на биотехнологиите

Страната ни може да окаже институционална подкрепа за американски инвеститор, развиващ биотехнологии у нас, посочи министърът

18:19 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лукарски: Имаме потенциал за развитие на биотехнологиите

България трябва да изнася иновативни продукти с висока добавена стойност, коментира по време на своята визата в САЩ икономическият министър Божидар Лукарски.

„Иновациите са основен двигател за постигането на ускорен икономически растеж, а България има сериозен потенциал в тази насока", каза той, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство, след среща с изпълнителния директор на Karsh Capital Майкъл Карш, който реализира сериозни частни инвестиции у нас и планира разширяване на дейността си.

"Съществува не един пример за възможностите на български предприятия да реализират продукти, които се превръщат в пазарни лидери не само в България, но и на много по-големи и динамични пазари като американския, например", допълни още Лукарски.

Той се позова на успехите на българо-американската компания ProViotic, чиято едноименна хранителна добавка държи лидерски позиции на пазара в Ню Йорк. Продуктът е разработен съвместно от Медицинска академия – София и Harvard Medical School.

"Подобни инициативи ще спомогнат за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия, но същевременно ще допринесат и за популяризиране на възможностите за инвестиции в България и потенциала на страната ни за развиване на успешен бизнес“, посочи Лукарски.

Той изрази своята готовност да окаже необходимото институционално съдействие за реализиране на бъдещите планове на Майкъл Карш, като подчерта, че съществуват и възможности за предоставянето на финансова подкрепа от европейските фондове за иновации и промотиране на натурални земеделски продукти в трети страни.

Бизнес средата в България ще бъде позитивно повлияна от реформите, политическата стабилност и мерките за насърчаване на инвестициите, предвидени от българското правителство, увери Лукарски американския инвеститор.

На срещата беше обсъдена и идеята неработещи хотелски бази и голф клубове с жилищна част у нас да бъдат превърнати в домове за пенсионери от Западна Европа, като тази инвестиция може да бъде осъществена с американски капитали.

В рамките на работното си посещение министър Лукарски ще проведе срещи с представители на Bank of America, Ernst & Young, Eurasia Group, Бизнес съвета за международно сътрудничество и потенциални инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още