IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната работна заплата остава 460 лева

Кабинетът прие ново постановление, с което отпада жалбата пред ВАС

15:26 | 12.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет прие постановление, с което потвърди определянето от 1 януари 2017 г. на минимална месечна работна заплата за страната в размер на 460 лв. От 1 януари минималната работна часова ставка остава 2,78 лв.

С акта се отменя обжалваното пред Върховния административен съд (ВАС) постановление от януари тази година за определяне на минималната работна заплата за страната, действало досега, уточняват от пресслужбата на кабинета.

Припомняме, че Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет от началото на 2017 г. за увеличаването на минималната работна заплата на 460 лева. 

Организациите на бизнеса подадоха жалбата, след като предишното правителство реши да приеме постановлението без да спази необходимите срокове за обсъждане на увеличението на минималното възнаграждение с тях, както е предвидено по закон.

Новият проект беше консултиран и в Националният съвет за тристранно сътрудничество, където социалните партньори за пореден път не постигнаха съгласие.

Сред аргументите на министрите за запазване на нивото на минималната работна заплата от 460 лева са: икономическият растеж, устойчивите темпове на БВП през последните години, увеличаването броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още