IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 37 млн. лева са инвестиционните разходи на "Южен поток - България"

Половината от общите разходи на проектната компания са направени през 2014 г.

17:34 | 26.02.16 г.
Над 37 млн. лева са инвестиционните разходи на "Южен поток - България"

37,2 млн. лева са инвестиционните разходи (вкл. за ОВОС, проучвания и т.н.), направени от проектната компания, натоварена да изгради газопровода "Южен поток" на територията на България, от създаването си през 2010 година до края на 2015 година.

Това съобщава енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. Това е и най-голямото перо в разходите на "Южен поток - България", става ясно от отчета.

В разглеждания период общите разходи на компанията са около 55 млн. лева. Основният капитал на проектната компания, в която равни дялове притежават "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ), е 446 млн. лева. Основният капитал е 397 млн. лева, а във Фонд "Резервен" има 48 млн. лева.

Разходите, които "Южен поток - България" е направила за заплати, са на обща стойност 13,9 млн. лева. От 2012 година насам те са относително постоянни - по малко над 3 млн. лева. Толкова са изхарчени и през 2015 година, тоест след като руският президент Владимир Путин обяви края на "Южен поток". В тази сума обаче са включени и обезщетения за прекратяване на трудови правоотношения със служители в компанията.

Теменужка Петкова уточнява, че след решение на акционерите в компанията през януари 2016 година служителите са намалени от 36-ма на 9-ма, включително и изпълнителните директори.

Общо за издръжката на компанията през петте години са похарчени 4,3 млн. лева. Това са разходите за наеми, офис оборудване, комунални услуги и други.

От данните е видно, че най-големите разходи на проектната компания са направени през 2014 година - общо 27,1 млн. лева.

В средата на февруари вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че за разлика от подобни други енергийни проекти, повечето средства в проектната компания са налични. Нещо повече - срещу тях стоят активи, които могат да се използват за газопреносната мрежа на страната, обясни още той пред народните представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още