IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наложително е изграждането на Дунав мост 3 според депутат

България може да печели не само такси, а икономическо развитие, казва Искрен Веселинов

10:30 | 22.08.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Наложително е изграждането на "Дунав мост 3". Логично е да има такова съоръжение, но е необходимо време, защото решението е политическо. Това заяви по БНТ Искрен Веселинов, депутат от Обединените патриоти, народен представител от Русе. 

По думите му съоръжението може да работи сега и да носи сериозни доходи.

"На трафикът трябва да се гледа като на вид бизнес. От него страната ни може да печели и то не само такси, а икономическо развитие, по-сериозна стратегическа позиция. Трябва да правим инфраструктура, която следва транспортни потоци. В момента най-развит е коридор номер 9, който обаче търпи своеобразна корекция. Говорим не само за трафик към Турция, почти наравно той се движи към Свиленград и Югозапада”, каза Искрен Веселинов.

По думите му последният ремонт на този път е през 1999 година, а той е един то най-натоварените, особено за тежкотоварни автомобили. Това е един път опасен път, но и път, който има нужда от развитие, защото създава възможности, каза той.

Веселинов заяви още, че се обсъжда идеята за магистрала между Русе и Велико Търново като в момента проектът е на етап обсъждане на ОВОС. Изграждането е абсолютно наложително - дали с национални или европейски средства, заяви депутатът.

С въвеждането на тол системата ще се генерират пари в пъти повече - от 700 млн. до 1 млрд. лева годишно допълнително. Това ще даде възможност за развитие на инфраструктурата, посочи още той. 

"Дунав мост 1" не може да поеме големия трафик на превозни средства и трябва да бъде изграден нов мост при Русе-Гюргево, за да се реши проблемът със задръстванията* при граничния пункт. Това е мнението на представители на български и румънски институции, които проведоха работна среща по инициатива на областния управител на Русе, предава БТА.

За първите осем месеца на 2016 г. през „Дунав мост 1” са преминали между 750 000 и 760 000 превозни средства, докато през тази година говорим за 1 370 000, стана ясно на срещата. На този фон капацитетът на моста няма как да се повиши – има по една лента във всяка посока и няма как да поеме по-голям трафик.

Нику Мардале от Окръжния съвет на Гюргево посочи, че според анализи от 2014 г. изграждането на втори мост ще струва около 250 млн. евро.

Директорът на Областното пътно управление в Русе Ростислав Стефанов предложи като най-удачно местоположението на новия мост да бъде край Източната промишлена зона - на около 3 км от сегашното съоръжение в посока град Мартен. Това място е избрано и за начало на магистралата Русе-Велико Търново.

Междувременно предстои отварянето на зона „Изток” на „Дунав мост 1”, която ще реши проблема при влизане в България – поне временно. 

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Karo
преди 6 години
Наложително е да имаме трети мост на Дунав, защото втория го построихме на май**та си във Видин. Затова и втория мост поема малък трафик, защото е далеко от всичко. Ако беше да изберем по-централно място и съответно по-удобно за транспорт, като Свищов или Никопол, тогава нямаше да има такива проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още