IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС създаде две временни комисии по предложение на БСП*

Първата ще анализира случаите на неизплатени заплати, а втората ще се занимава с радиоактивното замърсяване на водата

11:53 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Народното събрание единодушно създаде две временни парламентарни комисии по предложение на БСП.

Едната ще следи и анализира за случаите на неизплатени заплати на служители, а другата е за радиоактивното замърсяване на водата.

И двете комисии ще имат членове на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група.

Драгомир Стойнев от левицата уточни, че освен случаите на неизплатени заплати, комисията ще се занимава и с некоректни работодатели, които осигуряват работниците под задължителния осигурителен праг, принуждават ги да полагат извънреден труд или не са сключили договори с тях.

Изборът на членове на комисията предизвика шеги от парламентарната трибуна. Валери Симеонов настоя в комисията да влязат бизнесмени и предложи Павел Шопов и Александър Сабанов. Това доведе до лично обяснение от страна на Шопов, който отрече да е нещо друго освен политик и юрист.

"Може би има предвид, че съм настоящ пчелар - имам 1 млн. работнички, т.е. съм работодател. Сигурно обаче съм най-лошият собственик, защото заплати не им плащам изобщо", пошегува се Шопов.

За председател на комисията бе избрана Диана Йорданова от ГЕРБ, след като предложението мястото да заеме Драгомир Стойнев не беше прието.

Комисията за радиоактивното замърсяване на водата пък бе оглавена от Георги Колев от "Обединените патриоти".

БСП поиска и парламентът да създаде нова временна комисия, която да установи пропуските при изграждането на магистралите в България.

Соцдепутатът Кирил Добрев припомни, че през последните дни е станало ясно, че за строежа на магистрали у нас неправомерно са били изразходвани 50 млн. лв. Според социалиста Лиляна Павлова е знаела за това.

"Лазар Лазаров (бившият директор на Агенцията "Пътна инфраструктура“ – б.ред.), ако е виновен, ще понесе наказателна отговорност, но кой ще понесе политическата отговорност? Да не стане така, че Лиляна Павлова ще проверява Лиляна Павлова", каза Добрев и допълни: "Масово се е отводнявало и уплътнявало и това са ключовите думи за източване на европейски средства".

Лиляна Павлова отговори, че умее да носи отговорност за своята работа. Компетентните органи са тези, които могат и трябва да разследват, ако има съмнения за нарушения, допълни тя.

Според нея има опит за дискредитиране на нея и на постигнатото от правителството на Бойко Борисов в реализацията на големите инфраструктурни обекти. "Можем да се гордеем с постигнатото, защото в България има изградени нови над 400 км нови пътища", каза тя.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още