IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК дължи над 185 млн. лева за лечение на българи в ЕС

95 млн. лева са задълженията към европейски здравни каси с течащи лихви, 91 млн. лева ще бъдат изискуеми от догодина

17:05 | 23.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages</em></p>

Снимка: freeimages

Над 95 млн. лева ще бъдат просрочените задължения на НЗОК към европейски здравни каси за български граждани, които са получили лечение в страни от Европейския съюз. Това е записано в мотивите на проектобюджета на здравната каса за 2017 г. От документа става ясно още, че към момента България е спряла да изплаща задълженията си към партньорските каси от Евросъюза.

95 млн. лева са задълженията към европейски здравни каси, за които в момента текат лихви или ще започнат да текат в оставащите до края на годината два месеца. Още 91 млн. лева ще бъдат изискуеми в рамките на предстоящата 2017 г., което означава, че страната ни дължи общо над 185 млн. лева за лечение на български граждани в ЕС, съобщава БНР.

За плащания по това перо в проектобюджета на Здравната каса за 2017 година са заложени малко над 62 млн. лева, което е 1/3 от необходимите средства. Според представители на пациентски организации, това ще наруши достъпа на български граждани до лечение в чужбина. НЗОК обикновено разрешава лечение в чужбина на пациенти с много тежки или редки състояния, които не могат да получат помощ у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още