IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плати 21 млн. лв. за терапии за хепатит С през 2017 г.

В сила са новите критерии за лечение

13:34 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 1 март 2017 г. са в сила новите изисквания на здравния фонд при лечение на хроничен вирусен хепатит С, съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Критериите са публикувани на интернет страницата на Касата.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отмени ограниченията за лечение на хепатит С, като промени критериите за изписване на терапия.

Отмяната на първоначално поисканите рестрикции при назначаване на лечение със скъпите терапии се случи след силен обществен натиск в последните месеци.

Припомняме, че ограниченията бяха заложени по времето на предишния министър Петър Москов и бившия подуправител на НЗОК. Върховният административен съд пък постанови да не се прилагат новите правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им.  

В новия документ е записано, че Здравната каса ще плаща три безинтерферонови терапии за лечение на хепатит С, като това ще става само по медицински критерии, а не както досега се предлагаше, на база икономически показатели като най-ниска цена. 

Разширява се и кръгът от пациенти, които ще могат да се лекуват. Досега право на безинтерфероновите терапии имаха само пациенти в критично състояние. Занапред обаче ще се лекуват и хора с по-леки форми на чернодробни заболявания.

След разширяването на критериите през тази година модерна терапия ще получат 650 души.

Средствата обаче, които НЗОК ще плати, ще са в същия размер като през миналата година - 21 млн. лв. Цените на лечението са по-ниски заради конкуренцията между фирмите производители, а времето за лечение на по-леките случаи е два пъти по-кратко.

В лечението ще бъдат обхванати и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане.  Очаква се в по-дългосрочен план да намалее броят на заболелите от хепатит С, както и да намалее броят на хоспитализациите поради липса на усложнения от лечението.

Обхващат се млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които е възможно пълно излекуване и запазване на репродуктивните им способности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още