IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охраната на въздушното ни пространство ще е съвместна с други страни

Няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави

15:28 | 04.11.15 г. 5
Охраната на въздушното ни пространство ще е съвместна с други страни

Възможността за съвместна охрана на въздушното ни пространство се регламентира с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Те бяха одобрени на редовното заседание на правителството и се предлага на парламента да ги приеме.

Промените изключат възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави. С тях се гарантира, че няма да бъде отдаван български въздушен суверенитет на други държави.

Към момента охраната на въздушното пространство се осъществява единствено от Българската армия. Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, посочват от правителствената информационна служба.

Съвместните мисии по охрана се изразяват в присъствие на ротационен принцип на сили и средства на НАТО за водене на съвместни учения и тренировки и усилване на наличните национални способности. Целта е повишаване на оперативната съвместимост на съюзниците и демонстрация на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към колективната отбрана.

Изпълнението на задачи в съвместни операции ще допринесе за повишаване на способностите на бойната авиация на България, на подготовка на летателния състав. Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на Алианса от средата на 2015 г. Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана на въздушното пространство на НАТО – Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана, самостоятелно.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Цитатче наготово:Поляците ще си оставят ръцете по разбираеми за запознатите причини в ремонта на нашите изтребители.В близките години оставаме без качествени самолети. С тези (на ГДР) американците не искат "да си играят", защото се комплексират. Факт. За най-новите руски - нямам думи.Лицето Б.Б. има план: Кабинетът одобри чужди ВВС да охраняват небето ни. Купихме едни хеликоптери за таксита, т.е. без въоръжение. Албанците купиха същите по-евтино с въорижение. Вероятно ще "купум" някакви нови стари американски щайги за самолети 2-ра или 3-та ръка... такива са тенденциите по тия ширини по сегашно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
белот
преди 8 години
Като как да се тълкува "съвместна охрана"...като орташка работа ли ? И после ние какще участваме в съвместната охрана , с какво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
И можеш да хвърлиш едно око на финансовия отчет на РВД - публичен е. Там ще ведиш дали идват или не идват некакви приходи от въздушното пространство и ще разбереш как пак си се изонодел неподготвен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
То вече нема какво толкова да го мислиме и морското и сухопътното ни пространство - и без това не знаеме какво да правиме с него!btw, само за протокола - до сега никой, по никакъв повод не е бил допускан в България да лети във въздушното ни пространство със задача да го охранява вместо или съвместно с българските ВВС! Нито германци, нито руснаци, с които сме били съюзници във война и мир!!!!!Браво Бойко, браво Борисов! Още един епохален принос към българската история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
potten
преди 8 години
Браво че държим на суверенитета си, макар че няма смисъл толкова да го мислим въздушното пространство. От него нито идват некакви особени приходи, нито данъци събираме. По-важно е да пазим суверенитета на народа, че от него събираме всекакви данъци и от там печелим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още