IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опашки от гласуващи в чужбина и недостатъчен брой бюлетини

33 хиляди българи зад граница са упражнили правото си на глас по данни на външно министерство

16:20 | 06.11.16 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимки: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Олег Попов, Investor Media Group

33 хиляди българи в чужбина са упражнили правото си на глас по данни на МВнР.  Данните за избирателната активност зад граница са към 14.00 ч., съобщава БНР.

Най-много българи към този час са гласували в Турция - 14 700, във Великобритания гласувалите българи са 3 400, в Испания 3 200 са упражнили правото си на глас, в Германия -2 хиляди. 

Доброволци съобщават, че в избирателните секции във Франкфурт и Дармщат се очертава да има рекорди по гласували. 

По данни на външното ни министерство в Австралия, където изборният ден вече приключи, гласувалите са 194, в Китай са гласували 123 българи. 

Няма данни за нарушения на изборния процес зад граница. На места има образувани опашки пред избирателните секции, но гласуването минава спокойно, посочват от Министерството на външните работи.

За огромни опашки за гласуване във Великобритания, съобщава обаче Нова телевизия. Секцията е в Баркинг, където имаше подобни опашки и на парламентарните избори през 2014 г. Според членове на комисията гласуването там вероятно ще продължи и след 20 часа местно време.

30 минути след отварянето на секцията се образуваха огромни опашки от желаещи да гласуват. Проблемът идва от това, че на хората се налага да попълват две декларации за гласуване, съответно за референдум и за президент. След това данните им се вписват ръчно в списъците. По думите му в секциата в Посолството на България в Лондон също има голяма опашка от чакащи българи, дошли да гласуват.  По думите му към 12 часа на обяд само в секцията в Баркинг са гласували 300 души, а още 200 чакали отвън на опашките. 

Българите във Великобритания гласуват в 53 избирателни секции. В Лондон има 17 секции, четири от които в посолството. 

Огромни опашки се извиха и пред изборните секции в Турция. Непрекъснато прииждат хора, част от тях се извозват с автобуси. Пред секциите има по няколко полицаи, а гласоподавателите се проверяват чрез скенери за метални предмети. На територията на 3-милионна Бурса има осем изборни секции и 40 000 български граждани. Те трябва да попълват декларации, че няма да гласуват на друго място. За тази цел са мобилизирани хора, които им помагат.

В цяла Турция са отворени общо 35 секции, със 100 по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори. Само в района на Бурса намалението е почти 6-кратно, като са отворени 8 секции, докато през 2014 г. те са били 45.

Заради попълването на две декларации и заради двата избирателни списъка се е образувала опашка в избирателната секция в Цюрих, Щвейцария. Това съобщи за БНР Димитър Иванов, председател на временните обществени съвети на българите в чужбина. Образува се за съжаление опашка във връзка с това, че трябва да се попълват две декларации и има два списъка, единият за президентските избори, другият за референдума и когато се гласува и за двете, целият процес тече по-бавно, каза той.

7800 българи могат да гласуват на настоящите избори в Швейцария в 6 избирателни секции - в посолството в Берн, в постоянната мисия към ООН в Женева, както и в Базел, Лозана, Цюрих и Санкт Гален.

Опашки се извиха и пред двете избирателни секции в българското посолство в Берлин. Изборният ден протича спокойно и при висока избирателна активност, съобщи за БНР Адриана Димитрова, един от наблюдателите на изборите там. Рекорден брой български граждани се очертава да гласуват на изборите за президент и на референдум в избирателните секции във Франкфурт и в Дармщат. И в двата града пред избирателните секции са се извили огромни опашки, чака се над 3 часа въпреки добрата организация.

Сигнал за недостатъчен брой бюлетини за гласуване в чужбина са получени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Получили сме сигнал за недостатъчен брой бюлетини за гласуване в чужбина, каза пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, предава Агенция „Фокус”.

"На много места има опашки за гласуване. Вероятно това се дължи на задължителното гласуване", заяви той по отношение на вота у нас. По думите му от чужбина се събира информация непосредствено от избирателните секции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още