IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От какво се издържат партиите в България?

Проверка на Сметната палата показа, че от държавни субсидии през 2015 г. партиите са получи над 35 млн. лева

11:31 | 18.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В последните месеци особено актуален стана въпросът за държавните субсидии, които получават партиите у нас. Националният референдум показа, че гласоподавателите са склонни да орежат чувствително държавната субсидия - от 12 лева на 1 лев на глас. Как обаче ще се отрази това на политическия елит у нас можем да съдим от одитен доклад на Сметната палата. 

Одиторите са проверили направените разходи на партиите, от които е видно, че приходите от държавни субсидии в партийните каси през 2015 година са общо 35 млн. лева. Средствата се разпределят между 30 формации, които са получили над 1% от гласовете на избирателите на последните избори. 

Заключението на Сметната палата е, че няма сериозни нарушения на Закона за политическите партии по отношение на направените разходи и декларираните приходи.

От доклада става ясно обаче, че партиите нямат сериозни приходи от членски внос, с изключение на БСП. Даренията също не формират голяма част от приходите им. От парламентарно представените партии „Атака“ съобщава и за приходи от стопанска дейност – издаването на в. „Атака“, но те са в размер на 32 хил. лева.

Разходите на партиите у нас всъщност далеч надхвърлят получените приходи, различни от държава субсидия.

Ето и какво точно показват данните на Сметната палата за парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание:

Като най-голяма партия ГЕРБ получава и най-голяма държавна субсидия. През 2015 година приходите от това перо са в размер на 12,3 млн. лева. От членски внос в касите на управляващата партия постъпват 281 хил. лева, а от лихви – 152 хил. лева. През 2015 година ГЕРБ не отчита приходи от дарения.

Разходите на партията през отчетния период са в размер на 13,66 млн. лева.

През 2015 година БСП е получила приходи от общо 6,7 млн. лева, от които 4,76 млн. лева са държавна субсидия. Социалистическата партия има най-големите приходи от членски внос – 1,45 млн. лева, спрямо останалите парламентарно представени партии. Получените дарения са 291 хил. лева. Разходите на социалистическата партия са 7,3 млн. лева.

В 43-то Народно събрание ГЕРБ получи мнозинство с подкрепата на няколко партии, сред които и от "Реформаторския блок".

Отчетите на политическите формации в блока, публикувани от Сметната палата, показват, че „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева е получило приходи от 1,02 млн. лева, от които почти всички са от държавна субсидия. Приходите от членски внос през 2015 година са само 3 хил. лева. Разходите са 998 хил. лева.

В блока е и "Българският земеделски народен съюз" (БЗНС). Приходите от държавна субсидия са 146 хил. лева, а от дарения и от стопанска дейност в партията са получили още общо 14 хил. лева. Разходите им са 93 хил. лева.

В „Демократи за силна България“ (ДСБ) приходите от субсидии са 1,31 млн. лева, от дарения – 116 хил. лева, а от членски внос 12 хил. лева. Направените разходи през 2015 година са 1,44 млн. лева.

„Народна партия свобода и достойнство“ на Корман Исмаилов получава държавна субсидия от 146 хил. лева, а приходите й в касата се формират още от 7 хил. лева членски внос. Направените разходи са в размер на 131 хил. лева.

„Съюзът на демократичните сили“ (СДС) отчита пред Сметната палата приходи от държавна субсидия в размер на почти 583 хил. лева. От членски внос партията е получила 50 хил. лева, а от дарения – 87 хил. лева. Партията е извършила разходи за общо 925 хил. лева през 2015 година.

Проверката на Сметната палата по отношение на АБВ пък показва, че партията е спазила изискванията на Закона за политическите партии. Приходите, които партията е формирала през 2015 година, са 1,88 млн. лева, от които 1,56 млн. лева – държавна субсидия. Даренията от физическите лица, включително и от издигнати от партията кандидати, са били 286 хил. лева. Приходите от членски внос през 2015 година са 76 лева.

Направените от партията разходи през 2015 година са в размер на 1,55 млн. лева, от които основното перо са за административни разходи – 1,41 млн. лева.

От държавна субсидия в касите на Атака са влезли 1,57 млн. лева. Партията получава приходи и от стопанска дейност (издаването на в. Атака) в размер на 32 хил. лева. Направените разходи от националистическата партия са в размер на 1,6 млн. лева. Партията нарушава ЗПП, тъй като не плаща наем за помещения за срок от над 3 месеца.

„Националният фронт за спасение на България“ на Валери Симеонов има приходи от 1,85 млн. лева през 2015 година. От тях основните са от държавната субсидия – 1,83 млн. лева. От членски внос партията е получила 18 хил. лева. Нпарвените през 2015 година разходи са 1,81 млн. лева.

ВМРО на Красимир Каракачанов, която в 43-то Народно събрание е част от националистическото обединение с партията на Валери Симеонов, има приходи от субсидии в размер на 916 хил. лева. От членски внос в касите на партията са влезли 143 хил. лева. Общо приходите на партията са 1,17 млн. лева, а разходите – 592 хил. лева.

Малко над 1 млн. лева е получила „България без цензура“, партията на Николай Бареков, която влезе в 43-то Народно събрание. От членски внос в касата на партията са влезли 4 хил. лева, разходите й са почти 650 хил. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stefanovg
преди 7 години
Една проста сравнителна табличка трябва на хората. На Вас ви плащат сигурно на думички. Ами като направите табличката, върху която да могат да мислят и читателите Ви, напишете своята журналистическа позиция ... Това което сте написали може да е перфектно като съдържание, но е бълвоч като четиво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още