IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Кандидатите на ГЕРБ за президент са дълбоко пазена тайна

След края на мандата си държавният глава ще остане посветен на европейското демократично развитие на България „без значение под каква форма“

19:51 | 05.07.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Росен Плевнелиев. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Ройтерс

Кандидатите на ГЕРБ за президент са няколко и са дълбоко пазена тайна. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова ТВ, което маркира последната година от мандата му. От разговора стана ясно, че след края на управлението си държавният глава ще остане посветен на европейското демократично развитие на България.

„Взех сам своето решение за втори мандат, и то навреме“, заяви държавният глава и поясни, че никой не го е отказал. „Решението е поради лични причини и го направих с чест, и достойно“.

„Нека народът да е големият печеливш, ако има повече кандидати при честни избори“, каза Плевнелиев, който разкри, че е мислил дълго дали да се кандидатира за втори мандат, макар че се радва и на подкрепа от ГЕРБ.

„Нека следващият президент да е по-ефективен“, пожела Плевнелиев, който обеща, че до последния си ден на „Дондуков“ 2 ще работи на високи обороти.

„Влязох в политиката не заради стола на президента, а с чувството, че мога да дам на обществото“, каза още той. „Ще продължа да правя това и в бъдеще.“

По думите на Плевнелиев кандидатите на ГЕРБ за президент са „няколко на брой, но те са дълбоко пазена тайна“, като добави, че неговата кандидатура също е била обявена късно. Все пак той изрази своето притеснение, че все още не кандидатите не се обявяват.

От интервюто стана ясно, че след година Плевнелиев не знае какво ще работи, „но знам какво ще правя“. Държавният глава ще остане посветен на европейското демократично развитие на България „без значение под каква форма“.

Държавният глава оцени, че при борбата с контрабандата на цигари и наркотици има прогрес, но корупцията в държавната администрация стои на същото ниво. Според него в момента държавата е на прав път, но "можем да бъдем много по-решителни".

„Трябва да се тръгне по пътя на парите на КТБ“, продължи той. „Намерете ги, върнете ги, защитете обществения интерес“, призова Плевнелиев. „Нека казусът КТБ да е по-различен от казуса Първа частна банка.“

Според него казусът с АЕЦ „Белене“, заради който бяхме осъдени, също тежи на обществото.

Росен Плевнелиев заяви, че не е гледал кадрите с неговата скъсана снимка в предаването „Шоуто на Слави“. По думите на държавния глава изводът от това е, че „един референдум с няколко противоконституционни въпроса мина през Народното събрание без дебати“, като посочи, че затова се е намесил.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че работи прекрасно с премиера Бойко Борисов, с когото няма конфликт по отношение на позициите спрямо Русия.

"Не виждам бъдещето на България в казахските степи по никакъв начин и не съм съгласен България да бъде трета страна в безумен, безсмислен и никому ненужен за нас спор между две бивши империи на изток от нас. Не е това нашият спор", настоя той.

"Ние сме европейци, не сме в степите", посочи още президентът.

Според президента „никой не печели нищо от Brexit”, а губи както Великобритания, така и Европейският съюз.

Печели може би „една група националисти и политици“, а Плевнелиев определи като „елементарно“ решението на Найджъл Фараж и Борис Джонсън да си подадат оставките, като нарече това „предателство“.

„Пазете се от националисти и популисти“, предупреди Плевнелиев. „В България популистите ще ги познаем по това, че са били в целия спектър на политическото пространство Те са част от демократичността, но трябва да се внимава с тях.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
И да, партиите се боят от силни и независими кандидатури, търсят си опорочени послушковци, за да ги контролират лесно. Затова, 99% гаранция, че комбинации от класата и мащаба на доц. Иво Христов и Тома Томов едва ли ще издигнат. Щото са наистина независими и силни. Пак ще търсят някой експерт по прибиране на европари или друг тарикат с цапани ***. затова ги и крият, да нямаме време да научим, що за хора са и в деня на изборите да нямаме избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
...съгласно която, и софтуерът тук на платфформата отрязва неудобните съждения и кандидатури. Току-що отново го стори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
В момента се преглеждат и шият компроматите за собствения кандидат. Работата е там, че има директивна установка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"Плевнелиев: Кандидатите на ГЕРБ за президент са дълбоко пазена тайна "===Споко! Тайна са за нас българите. CV тата им придружени с мотивационни писма са на някое бюро във Вашингтон. Отлежават там заради по важни дела с които се заети в момента "ГОЛЕМИТЕ НАЧАЛНИЦИ" , както ги нарича Бойко! Веднага щом бъдат разгледани ще бъде сведено до местните измежду кои ще избират. Или ще изберат "подходящия" кандидат или да! Е той наШ мъШ предполагам знае процедурата ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Jay Gould
преди 7 години
Митьо Очите (ако оживее) или Божо Кравата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Може да са пазени в тайна но на мен едно птиченце ми каза, че Бойко Борисов ще е следващия президент.И то не заради друго а заради доживотната охрана от НСО след приключването на мандата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Пазете се от националисти и популисти, предупреди Плевнелиев.Пропусна и от комунисти да се вардим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
ABBA
преди 7 години
До изпълзелия изпод чехлите клоун:ГРОБ няма кандидат за президентските избори, що не е ясен хазяина във Фашингтон. Кога се изясни и ГРОБ ще имат кандидат......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
marto76
преди 7 години
Плевнелиев: Кандидатите на ГЕРБ за президент са дълбоко пазена тайнаА кандидатите на Ивчо Прокопиев, които той се опитва да лансира в публичното пространство поне ще споменеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още