IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите

Целта е да се дестабилизира Европа, заяви президентът

17:09 | 15.11.15 г. 62
Плевнелиев: Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите

Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за Independent on Sunday.

Той иска ЕС и НАТО да направят повече за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия и се опасява, че масираните кибератаки срещу българските институции може да се дирижират от Москва.

"Много ефективен и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, затова Путин се фокусира върху това", заявява той в интервюто, дадено в София.
"Нашето послание до ЕС, до генералния секретар на НАТО, до нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да бъдат в центъра на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да направите повече за самите себе си", призовава Плевнелиев.

Българският президент е дал интервюто си, след като е посетил среща на високо равнище на девет източноевропейски страни-членки на НАТО в Букурещ. На нея лидерите са изразили притесненията си, че "обстановката в областта на сигурността се влошава" в резултат на "агресивното и непредсказуемо" поведение на Русия, отбелязва вестникът.

Плевнелиев обвинява руския президент Владимир Путин за организирането на кибератаки срещу сайтовете на Министерския съвет, НС и Централната избирателна комисия.

Българският президент добавя, че руската армия все по-често навлиза във въздушната "зона за сигурност" над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчертава Плевнелиев.

Атаките са последната стъпка в хибридната война срещу Запада, използваща пряка и непряка агресия, смята Плевнелиев. Според него старшите партньори от НАТО не са достатъчно категорични в реакцията си на "хибридната война", фокусирана върху Балканите. Той подлага на критика неуспеха на европейските страни да се справят със събитията в Близкия изток и Северна Африка, докато сирийската криза рискува да ескалира.

"Всички трябва да са нащрек за това, което се случва в Сирия", подчертава Плевнелиев. Според него ЕС трябва да събере всички страни на масата за преговори, защото ЕС е най-засегнат от тази криза и не трябва да им позволява да се оттеглят, докато не се постигне мирно и балансирано решение.

"Самият ЕС трябва да повярва, че е глобална сила. Той е най-голямата икономика в света и трябва да бъде един от най-големите играчи в световната външна политика", заявява българският президент. Според него турският президент Реджеп Ердоган трябва да заеме по-активна позиция относно Сирия.  Иран, Саудитска Арабия, САЩ и Русия трябва да са на масата, за да има значими преговори за слагане на край на гражданската война.

Плевнелиев обвинява западните лидери, и особено страните от ЕС, че са действали едва след избухването на кризата, когато е било прекалено късно. "ЕС днес трябва да се справи с рекорден брой кризи, но само отчита тези кризи, а не ги решава", смята той.

В интервюто си Плевнелиев критикува и европейските страни, които усложняват кризата, като не регистрират бежанци. Само България и Германия действат в съответствие със споразуменията от Дъблин, но не и Гърция, Италия, Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Унгария или Австрия, посочва той.

Стриктната българска политика накара бежанците да избягват страната, заявява Плевнелиев. България е приела 40 000 бежанци и очаква още 20 000 до края на годината. "Всички трябва да спазват правилата, а не да прехвърлят бежанци до следващата граница", изтъква той.

Плевнелиев отхвърля идеята на Меглена Кунева за обвързване на квотата за бежанци с приемане в шенгенското пространство. Той обаче изразява разочарованието си, че България и Румъния са били отхвърлени, въпреки че технически са готови и изпълняват всички стандарти. Президентът очаква някоя страна членка да блокира и сегашния опит на България да бъде приета в Шенген.

Достъпът до Шенгенското пространство ще подобри сериозно икономическите перспективи на страната, смята Плевнелиев. Според него богатството на България се е удвоило през последните 10 години и е нараснало пет пъти от последните дни на комунистическото управление. "Страната ни винаги е била слаба, когато е изолирана", добавил е той.

Плевнелиев признава, че в България има корупция и подчертава, че се вземат мерки за борба с нея.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Преди да съдим бедния човечец, трябва да му измерим температурата, да му направим обстоен психиатричен преглед и, чак тогава, АКО го премине, да го хокаме. Все пак, ментално болни и луди не са отговорни за думите си.Отделно, че имаме много по-голям мъж в президенството в лицето на г-жа Маргарита Попова, която е там, именно, за да го замени в случаи като въпросния.Не го плюйте ами, щом така бълнува, му сложете усмирителната риза и - на антидепресанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Плевнелиев бяга в Германия, не иска втори мандат! ....Плевнелиев бил същисан, когато преди дни му показали социологическо проучване, направено по поръчка на президентството. Цифрите били вледеняващи- оказало се, че ако изборите за държавен глава са днес, той би взел жалките 9 %. Това е истинска катастрофа! Близо 6 пъти по-малко от предишния му резултат от 2011 г." http://skandalno.net/ =====Дали има истина в това твърдение предстои да видим. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 4
Idun
преди 8 години
Посрами единствено смотани ***, като тебе, че ви отидоха рубличките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 4
Lesov
преди 8 години
Тоя К__а_п_ут чехльото, не му ли стига личната трагедия която го сполетя, че продължава да бълва плаетни слова и да бъде _иб_рик_чия на всеки западняк (без той непременно да го иска)_е__ба_си Оли_го_френ_а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 5
Lesov
преди 8 години
Тоя *** чехльото, не му ли стига личната трагедия която го сполетя, че продължава да бълва плаетни слова и да бъде *** на всеки западняк (без той непременно да го иска)*** ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
И без война, ако е политиката на Путин и Глазаев, добре дошли!Някой против?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Е той няма да е в България вероятно. :) Какво му пука ?Ако си чел за Алусиян сина на цар Иван Владислав, там е описано как се работи с такива хора. Случвало се е в историята ни не веднъж. Та този герой си живее щасливо в САЩ на Средновековието -Византия. България от скоро е под Византийско. Неговият братовчед Петър Делян /майка му е унгарка/ напуска унгарския кралски двор, вдига българите и успешно воюва. Обявява България за свободна а българите му дават короната. Тогава императора праща Алусиян който имайки БГцарска кръв бива приет като равен на Делян. Делян му дава голяма част от армията си която той погубва. Делян му прощава защото е Българин и братовчед а той на едно празненство го ослепява и бяга във Византия където си е подсигурил имение и титла предавайки България и българите. Делян продължава да воюва сляп и загива на бойното поле с останалата БГ армия. Така си оставаме още дълго под византийско "присъствие". Та такива хора лесно се купуват за служба в чужди царски дворове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 5
doychiiin
преди 8 години
Човек със ник '' Спящият бик '' !!!Това говори много за хората които подържат '' Роско '' :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 4
panther
преди 8 години
ЕС и САЩ вече обмислят отменянето на санкциите освен съвместната операция в Сирия, тоя ***.л още предъвква манджите отреди няколко месеца, явно не е прочел последните сводки от козяк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Грозната атака на президента Росен Плевнелиев срещу Русия предизвика вълна от възмущение в цялото българско общество. Повод за реакциите на политици и общественици стана интервю на държавния ни глава пред "Индипендънт". В него той твърди, че Русия води хибридна на Балканите и че зад хакерските атаки на сайтовете на различни ведомства в България също наднича Москва.Пръв премиерът Бойко Борисов също изрази възмущението си от твърденията на Плевнелиев.И вицепрезидентът се разграничи от Плевнелиев за Русия"====Той така ни омаскари че столетия не можем се изми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още