IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив подписа договора за близо 30 млн. лв. кредит от ЕБВР

Средствата са за ремонт на Коматевско шосе, булевардите "Руски" и "Шести септември" и изграждане на нов път от моста на Марица "Адата" до Брезовско шосе

13:48 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пловдив подписа договора за близо 30 млн. лв. кредит от ЕБВР

Кметът на община Пловдив Иван Тотев подписа договор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на кредит в размер на близо 30 милиона лева, съобщава БТА.

Средствата ще се използват за ремонт и реконструкция на Коматевско шосе, булевардите "Руски" и "Шести септември" и изграждане на нов път от моста на Марица "Адата" до Брезовско шосе.

Средствата трябва да се усвоят за три години и да се възстановят на банката за срок от 15 години при 3-годишен гратисен период и лихва 2,65 на сто и 1,18 процента "Юрибор".

За финансовата институция подписът положи банкерът Жан Патрик Марке. Той отбеляза, че банката ще упражнява контрол по възможно най-прозрачен начин за това как се осъществяват обществените поръчки и как се усвояват средствата.

Недоволните от конкурса за изпълнители ще трябва да подават жалби директно пред ЕБВР, където ще се решават.

Отпускането на заема се забави, след като първоначално беше одобрен от Общинския съвет, но областният управител Венцислав Кайманканов спря решението, подавайки жалба в съда с мотив, че няма списък на предвидените дейности.

Впоследствие обаче Върховният административен съд се произнесе в полза на община Пловдив. ВАС е решил, че не е в компетенциите на областната администрация да сезира съда за действия на общинските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още