IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По 5 хил. лева на декар губят лозари заради заразен посадъчен материал

В момента у нас има голям внос на лозов посадъчен материал и с добри качества

10:04 | 02.09.15 г.
По 5 хил. лева на декар губят лозари заради заразен посадъчен материал

По 5 хил. лева на декар губят производителите на грозде, които са създали нови лозя със заразен посадъчен материал, пише в днешния си брой в. „Монитор“. Младите лозички са предимно от внос, пристигат вече заразени с бактериален рак и без сертификати за качество, съобщи проф. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен.

Лозите се цепят, напуква се дървесината и кората пада. При това положение се налага новосъздадените лозя да се изкореняват след първите две-три години, а насаждението се оказва напълно провалено. 

В момента у нас има голям внос на лозов посадъчен материал и с добри качества. Инвазията на чуждите лозички е предимно от Германия, Австрия и Италия. Внася се Каберне, Сира, Мерло, както и други сортове, характерни за Западна Европа, от които се правят най-търсените в момента вина на международните пазари.

Има опасност да изчезнат напълно старите български сортове, алармира специалистът. Лозята с тези сортове по различни причини са изоставени, не се произвеждат нови лози и не се поддържат старите насаждения. Това се отнася за Мавруда, Широката мелнишка и Гъмзата.

Въпреки голямата популярност на Новоселската гъмза, в момента има само пет декара лозе с този сорт около Видин, каза проф. Пачев. Малко Сухиндолската гъмза се гледа в района на този град, а в института по лозарство е запазен около декар от Плевенската гъмза, за да се произвеждат калеми и да се отговори на евентуално търсене. В ИЛВ има генобанка, където се поддържат около 2 000 сорта, макар че не се отпускат средства за съхранението й.

Въпреки вноса на посадъчен материал хората у нас продължават да се интересуват много от създадените у нас нови сортове. През последните години има търсене на десертните грозда, като се предпочитат по-сладки сортове с по-едри гроздове. От винените сортове през тази година най-търсен е сортът Кайлъшки рубин. Той е един от най-новите сортове на института, одобрен е през 2010 г, устойчив е на болести и студ. Виното е много балансирано и с остаряването вкусовите му качества се подобряват, обясни проф. Пачев.

В Института отдавна се работи и по сортове, устойчиви на стресови климатични промени.

За любителите на дебелата сянка под асмата специалистите препоръчват сортове, устойчиви на гъбни заболявания - Плевенски фаворит, който е бяло десертно грозде, Дружба и Наслада, Кайлъшки мискет, както и Сторгозия.

През тази година реколтата е добра. Очаква се изкупната кампания да започне между 90 и 1,10 лева за килограм, но може цената да е и по-ниска. Лозарите ще приберат между 700 и 1000 кг от декар при винените сортове, докато при десертните сортове добивът може да стигне до 1,2 – 1,5 т.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още