IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През април е постъпило предложение за промяна в стандарта на киселото мляко

Обществено обсъждане ще се проведе на 16 юни

10:44 | 09.06.17 г.
През април е постъпило предложение за промяна в стандарта на киселото мляко

Предложение за промяна на стандарта на киселото мляко е внесено в Българския институт за стандартизация (БИС) в края на април и е подписано от заместник-министър. Това каза пред Bulgaria ON AIR  Ирен Дабижева, изпълнителен директор на Института, като уточни, че това е станало „вероятно“ при служебното правителство.

За предложението сигнализира вестник „Труд“ като информира, че в Института по стандартизация са постъпили две предложения – за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, както и на опаковките на киселото мляко по БДС. Първото предложение според вестника е внесено от директор в министерството и частна фирма, а второто  от три големи преработвателни компании. 

Междувременно земеделското министерство заяви, че не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко.

Днес Ирен Дабижева уточни, че всяко физическо или юридическо лице може да направи предложение за промяна в стандарта на киселото мляко. Искането трябва да е добре обосновано, след което евентуално започва преработката на стандарта, каза експертът.

Ние даваме ход на процедурата, решение се взема след обществено обсъждане, което ще се проведе на 16 юни в БИС, каза тя.

„Учудвам се как един чиновник в министерството внася това предложение през главата на министъра. За мен това е обслужване на нечии интереси“, заяви д-р Йордан Войнов, бивш директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Той припомни, че БДС беше осъвременен през 2010 г. и адаптиран към европейското законодателство.

Войнов смята, че ако сегашният стандарт се промени, няма да купуваме класическото кисело мляко като типичен български продукт, който е „визитната картичка на България“.

Ирен Дабижева каза още, че в Института писмата са подписани от чиновници, а фирмите не са внесли писма, а са споменати в документацията.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още